Паска, Пасха чи Великдень: як правильно називати свято

Паска, Пасха чи Великдень: як правильно називати свято

Воскресіння Христове − одне з найбільших християнських свят. Традиційно напередодні цієї дати українці починають підвищено цікавитися тим, як правильно називати свято та його головні атрибути.

Тож як правильно: Пасха, Паска чи Великдень?

 

Паска, Пасха чи Великдень: як правильно

Усі три лексеми на позначення релігійного свята насправді є синонімами.

У багатьох словниках, зокрема у Великому тлумачному, Орфографічному, Словнику-довіднику з культури української мови, терміни Пасха та Паска вживаються у значенні свята Воскресіння Христа.

Кандидат історичних наук, доцент кафедри джерелознавства, історіографії та спеціальних історичних дисциплін історичного факультету Запорізького національного університету Сергій Білівленко підтверджує, що термін «Пасха» історично використовується і походить від давньоєврейського слова Песах − свято у давніх юдеїв, що символізувало «вихід із єгипетського рабства».

До того ж термін Пасх(к)а вживається для позначення «православного» Великодня майже у всіх мовах.

Водночас справедливо буде відзначити, що «Пасхи» немає у словнику української мови Б. Грінченка.

У свою чергу «Великдень» є перекладом грецького терміну, який також позначає Воскресіння Христове.

− Козацький Літопис Самовидця XVII−XVIII ст. фіксує формулювання «великодніе свята Воскресенія Христова». В записах етнографів ХІХ ст. превалює термін Великдень, Великодні дні (у множині) або Воскресіння. В ХХ столітті на півдні та на сході України був більш поширений термін Пасха або Паска (останній використовувався частіше), − каже Сергій Білівленко.

Ба більше, багато мовознавців вважають, що стилістично кращим на позначення свята є термін Великдень. Саме він зараз переважає в українській мові. Згідно з колекцією текстів українською мовою ГРАК, частота вживання терміну Великдень − 27 853 (15,63 на 1 млн), терміну Пасха − 4 283 (2,4 на 1 млн), Паска − 13 107 (7,36 на 1 млн).

Тож помилкою не буде жоден із варіантів, та все ж стилістично доречніше називати свято ВелИкоднем (саме такий наголос слово має в орудному відмінку, ВелИкодня − в родовому).

Як правильно: паска чи пасха

Що стосується святкового хліба, то тут й історики, і мовознавці сходяться на терміні паска.

− Слова куліч в українській мові немає. Також є терміни баба, бабка. Етнографи вважають їх більш давніми. Також у певних регіонах побутує слово колач. Його походження, як і російського куліч, можливе від грецького κόλλιξ (буханець), але також є версія, що від слова коло, що вказує на форму, − розповідає історик Сергій Білівленко.

Тож великодній хліб правильно називати лише паска (паскИ – у множині).

 

За інформацією “Факти

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x