Правила спокійного сну

Правила спокійного сну

У нинішній тривожний час для багатьох людей ніч приносить більше неспокою, ніж відпочинку. Нерідко неймовірна зайнятість на роботі і вдома настільки перевантажує нервову систему, що людина просто не може «вимкнутися» і відпочити. Лікарі і психологи переконані: уникнути безсоння можна, дотримуючись головних правил здорового сну.

Спати потрібно вночі. Здавалося б, просте твердження, але багато людей нехтують ним, особливо взимку, коли вечір біля телевізора чи комп’ютера непомітно перетікає в ніч.
Сон повинен бути безперервним. Учені вважають, що справжній відпочинок до організму приходить лише через кілька годин після засинання. Саме тому краще відпочити протягом тривалого часу, ніж розбивати сон на кілька періодів.
Перед сном – менше вражень. Не менше, ніж за півгодини до сну варто послухати тиху класичну музику чи почитати щось заспокійливе. Бойовики або сльозливі мелодрами варто дивитися в інший час.
На ніч – менше калорій. Шлунок – така ж частина організму, як і інші. Він цілком заслуговує на відпочинок. Ті ж калорії, які ви змусите його спожити, він відправить у жирові тканини.
Сон не любить світла. Очі – один із найчутливіших і найважливіших органів. Якщо кімната, в якій спить людина, недостатньо затемнена, то її очі весь час турбуватимуть мозок, передаючи йому отримані зображення, і не дозволять нормально відпочити.
У спальні повинно бути прохолодно. Ідеальна температура для сну – 18–20˚ С. Якщо вам здається, що в кімнаті холодно, краще скористайтесь ще однією ковдрою, замість обігрівача.
Чисте повітря – здоровий сон. У кімнаті, де ви збираєтеся виспатися, повинно бути не лише прохолодно, а й свіжо. Достатня кількість кисню допоможе мозку відновити свою працездатність та заспокоїть нервову систему.
Постіль повинна бути рівною. Високі подушки і занадто м’які матраци не лише підвищують напругу в хребті та його м’язах, заважаючи таким чином тілу розслабитися, а й призводять до раннього утворення зморщок.
Не хвилюйтесь з приводу тривалості сну. Історії відомі випадки, коли люди спали по 4 години на добу і почувалися здоровими. Для кожної людини ця кількість своя, і не потрібно нервуватися з приводу того, що ви спите більше або менше, ніж хтось вважає за потрібне. Довіртеся своїм відчуттям.
Намагайтеся лягати спати в певний час. Щоденний ритм життя дуже важливий для нормальної роботи нервової системи і зокрема сну. Щоб не мати проблем із засинанням, намагайтеся лягати і прокидатися в один і той же час, не залежно від пори року і дня тижня.
Захоплюйтесь! Саме так. Причому абсолютно не важливо, чим саме. Головне, щоб це хобі було постійним і викликало ваш щирий інтерес. Досягнення успіху на шляху щирого захоплення дає відчуття комфорту та захищеності, які, як ніщо інше, сприяють здоровому сну.
Снодійне – крайній вихід. Його повинні вживати лише люди, які пережили велику життєву трагедію чи хворобу. І лише доти, доки це буде необхідно. Будь-які снодійні препарати, навіть на природній основі, викликають залежність. Якщо не хімічну, то психологічну.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x