У галереї «Склад №5» представили виставку з інтригуючою назвою

У галереї «Склад №5» представили виставку з інтригуючою назвою

Артпростір галерея «Склад №5» надав свій мистецький майданчик для персональної виставки київської мисткині Олександри Кришовської. Художниця працює з текстилем, інтерпретуючи автентичне та створює химерні скульптури з пап’є-маше. Назва виставки «Quassata» перекладається з латині, як «Пошкоджена» і має глибинну філософію − описує потрясіння та руйнування, які щомиті потрібно лагодити й лікувати. Але саме це робить усіх нас сильнішими й витривалішими.

Олександр Кришовська вважає, що будь-які речі під впливом середовища та обставин звісно руйнуються. Але коли їх по часточках реставруєш, склеюєш, як це роблять японці з улюбленими предметами й посудом, вони стають у рази ціннішими.

− Так і в цих роботах задумано мною і втілено. Ми сьогодні живемо в такий час, коли ентропія виросла в рази. Коли ти навіть прагнеш згідно зі своєю ідеєю, щоб твоя робота була певним чином зруйнована, відсоток ймовірності, що саме так станеться, набагато вищий. Бо зараз руйнує війна, − говорить художниця. − Проте в усьому тому можна знайти світлий бік. Розбита річ, склеєна як, наприклад, у особливому японському мистецтві, вона стає дорожчою. Так само й людська душа. Якщо вона травмована. Дбайливе лікування та увага зберігають її. Зцілена душа стає потужнішою і незламнішою. Вона стає глибшою та вже здатна лікувати інших. Саме з такою надією я відкриваю цю виставку.

Під час презентації перед загалом висловили свої думки щодо творчості доньки її батьки, також відомі київські митці.

Мати Олександри зауважила, що вперше побувала в галереї «Склад №5» і насправді у захваті від неї.

− Я в захваті від вашого міста взагалі, від вашої природи. А ще від старої архітектури Черкас. Я вдячна Олександру та Насті Чорновол за те, що створили цю галерею, а не якийсь шинок замість неї. Перетворили звичайний занедбаний склад на вже культове для Черкас місце. Я рада, що виставка доїхала до Черкас. І що вона торкнула душі поціновувачів сучасного українського мистецтва, − поділилась своїми почуттями Тамара Янович. − Не обов’язково робити все за каноном, ті ж самі вишиванки створювати. Головне для митця − це ідея і духовна наповненість. Можна просто творити й отримувати ось такі ексклюзивні речі.

У свою чергу батько мисткині Олександр Янович висловив думку щодо наповненості самого артпростору.

− Дух цього артпростору − чудовий. Проте здається, що тут місця вже замало. Я думаю, що й ця виставка, і все те, що тут виставлялось до неї, і все те, що робить Олександр, − це більшою мірою про Перемогу. Це про внутрішню силу. Тому нас так сильно притягує цей артпростір.

Відвідувачі виставки цілком згодні з цією думкою гостей, адже «Склад №5» став майданчиком для спілкування митців різних поколінь, місцем для обміну думками, досвідом та генерування нових приголомшливих мистецьких ідей.

− Творчість Олександри захоплює з першого погляду, адже вона вільна у своїй творчості. Вона просто творить і не оглядається на канони, − поділилась своїми емоціями голова Черкаського обласного осередку Національної спілки художників України Лариса Шейх-Афоніна.

Експозиція робіт Олександри Кришовської буде доступною до 6 липня.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x