Від митця до колекціонера та благодійника: у Черкаському художньому музеї презентували мистецький проєкт Микола Бабака

Від митця до колекціонера та благодійника: у Черкаському художньому музеї презентували мистецький проєкт Микола Бабака

Цього року відомий і знаний у світі черкасець Микола Бабак відзначає свій 70-літній ювілей. Саме з нагоди цієї важливої віхи він презентував свій цікавий мистецький проєкт «Микола Бабак. Художник, колекціонер». Його реалізовано за підтримки Українського культурного фонду. Земних іпостасей та чеснот у Миколи Бабака – безліч. Він багатогранний митець, колекціонер, громадський діяч, благодійник, письменник. Мистецька подія, яка розгорнулася в Художньому музеї, висвітлює творчий доробок митця та колекційну діяльність художника. Ця ретроспективна експозиція, що вмістила серію сучасних живописних робіт «Квіти героям», фотопроєкт «Ціна Свободи», серії робіт виконані в арт-тандемі Бабак-Матвеєв, зокрема, «13 кімнат Covid».

До речі, успішний тандем двох неординарних творців утворився ще в 2014 році. Разом Бабак-Мавеєв створили декілька масштабних серій мистецьких робіт, виконаних у різних техніках – серед них диджитал-арт, цифрова фотографія, живопис, левкас. Вони брали участь та користувались неабияким успіхом під час виставок закордоном та на світових мистецьких аукціонах. Колекцію художніх робіт «Діти твої, Україно» Микола Бабак представляв на Венеційському бієнале.

Микола Бабак знаний також як невтомний колекціонер. Значну частину свого життя він присвятив колекціонуванню культурної спадщини України. Це й народні ікони. За монографію «Народні ікони Середньої Наддніпрянщини 18–20 століття» митець у 2010 році здобув Національну премію ім. Тараса Шевченка. У колекції Миколи Бабака – живописні картини, кераміка, старовинна вишивка, вжиткові речі, унікальні фотографії, які мають документальну та історичну цінність. Нещодавно частина колекції, а саме сільські фотосвітлини Григорія Шевченка (внучатого небожа Тараса Шевченка), була представлена в Черкаському музеї Кобзаря. На сьогодні Микола Бабак-колекціонер назбирав по крихітках більше, ніж 15 000 унікальних артефактів.

Микола Бабак добре відомий як письменник та невпинний громадський діяч. У 2017 році він заснував та очолив благодійний фонд, метою якого є збереження, презентація та промоція культурної спадщини та сучасного українського мистецтва.

Із початку повномасштабного вторгнення Фонд Миколи Бабака допомагає ЗСУ та Силам оборони. Зокрема, передає для військових підрозділів засоби тактичної медицини. Окрім того, надає гуманітарну підтримку внутрішньо переміщеним особам. Це тисячі індивідуальних аптечок, наплічників військового медика, м’яких нош, евакуаційних строп.

До речі, до презентації виставки «Микола Бабак. Художник. Колекціонер» було створено дроп Калина, у дизайні якого було використано одну з картин арттандему Бабак-Матвеєв. Футболку, шопер та сумку можна було придбати під час презентації виставки. Виручені кошти підуть на придбання перев’язувальних матеріалів для комплектації аптечок та рюкзаків військового медика.

– Наш Черкаський художній музей – це локація, яка показує Миколу Бабака у великому спектрі його багатогранного таланту, – зазначила керівниця музею Ольга Гладун. – Він постає перед нами як концептуальний художник, живописець, фотограф, дизайнер, як людина, яка має надзвичайно активну соціальну позицію.

Вероніка Ганєчко, муза митця, дружина та кураторка його мистецько-соціального проєкту запитала присутніх та культурний бомонд, який прийшов привітати Миколу Бабака, – а чи варто сьогодні опікуватись культурою? – На жаль, цю війну ми не зможемо подолати лише на полі бою. Бо ця війна – за нашу національну ідентичність, значною часткою якої є наша, українська, культура. Митці говорять своїми роботами вголос, допомагають військовим, рятують наші душі від зневіри та виснаження.

– Завдяки воїнам та силам оборони ми можемо сьогодні «погратися в пісочниці», – так образно Микола Бабак окреслив діяльність художників. – Ми маємо тримати свій фронт. І наша зброя полягає в нашій свідомості та кристалізації нашої ідентичності в душах молодого покоління.

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x