Ротавірус: як запобігти цій інфекції

Ротавірус: як запобігти цій інфекції

Ротавірус: найпоширеніша у світі «кишкова» інфекція, якій можна легко запобігти. До того, як наука винайшла вакцину, більшість дітей віком до 5 років була інфікована ротавірусом хоча б один раз.

Підхопити ротавірусну інфекцію досить легко: не достатньо ретельно вимити руки, покупатися у забрудненій водоймі чи проконтактувати з хворим. Заразитися ротавірусом можна й під час контакту із забрудненими поверхнями й предметами: іграшками, підлогою, меблями, одягом, під час їжі тощо. Ротавірус може залишатися на поверхнях протягом тижнів та навіть місяців.

Перебування у місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води − передумови появи та поширення «кишкових» захворювань. Вони легко передаються від людини до людини та особливо небезпечні під час війни. Перші ознаки ротавірусної інфекції − різке підняття температури і блювота, пізніше з’являється тривала діарея.

У здорової дорослої людини ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх узагалі. Проте для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення. Зазвичай, інкубаційний період при інфікуванні триває 2 дні. Блювота та діарея можуть тривати від трьох до восьми днів.

Специфічного лікування ротавірусної інфекції немає − лише симптоматичне лікування.

Медики призначають пацієнту поліферментні препарати, адсорбуючі та в’яжучі засоби, жарознижувальні препарати. Важливо підтримувати водно-сольовий баланс організму: багато пити. За тяжкого перебігу захворювання передбачене внутрішньовенне введення рідини. Проводиться дезінтоксикаційна терапія.

Антибіотики при ротавірусній інфекції не призначаються.

 

За інформацією МОЗ України

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x