Черкаський фізико-математичний ліцей відзначив Всесвітній день науки

Черкаський фізико-математичний ліцей відзначив Всесвітній день науки

Цікавим науковим калейдоскопом відзначили Всесвітній день науки учителі та учні Черкаського фізико-математичного ліцею. Цьогоріч учні 7-х класів перевіряли свої вміння та навички у брейн-ринзі «Хапай знання!». Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

У заході взяли участь по дві команди від 7-А та 7-Б класів. Учасники виконували теоретичні й практичні завдання з математики, інформатики, хімії, фізики, біології, української та англійської мов. Учні старших класів допомагали у підготовці та проведенні конкурсу.

– Щорічно у нашому ліцеї ми відзначаємо Всесвітній день науки для наших учнів нульового курсу (учні 7-го класу – ред.) науковим брейн-рингом. Він складається з багатьох частин – практичних і теоретичних. Протягом кількох попередніх днів були проведені зустрічі з науковцями в Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького для учнів інших класів. Ми ходили в обсерваторію, і вони до нас приходили зі своїми лекціями. Крім того, вони (науковці ЧНУ ім. Богдана Хмельницького – ред.) проводили цікаві уроки й заходи для учнів різної вікової категорії, – розповідає заступник директора з навчально-методичної роботи Наталія Бобкова. – Сьогодні ми чекаємо батьків наших ліцеїстів, які працюють у галузях, пов’язаних з наукою. Вони розкажуть про свою роботу, та наглядно покажуть, як це цікаво.

За словами учителя фізики Олександра Молодика, завдання вікторини були не важкими, але дали змогу дітям логічно подумати та продемонструвати свої практичні навички.

– В естафетах теоретичного туру передбачені цікаві експерименти, які дітям потрібно буде теоретично пояснити. Для так званих експериментаторів передбачена практична робота, яка не потребує ніякого особливого обладнання. Наприклад, за допомогою звичайної лінійки визначити товщину аркуша паперу. Виявляється зробити це не складно, якщо мати певні знання з фізики, – зауважує Олександр Іванович. – Ми хочемо, щоб учні вміли застосовувати деякі свої знання у практичній діяльності. Не секрет, часто так трапляється – в школі вчать одному, а в житті потрібні зовсім інші знання. Ми хочемо показати, що насправді те, чому навчають у школі може знадобитися у повсякденному житті. Потрібно лише вміти застосовувати свої знання.

Учні та учителі Черкаського фізико-математичного ліцею (учасники ГО «Фімляни» – ред.) у цьому році запропонували свій проект до Громадського бюджету – «Наукова хатка». Це – інтелектуальна платформа, що популяризуватиме науку та впроваджуватиме новітні технології. Як зазначає спікер Черкаського фізико-математичного ліцею та учасниця громадської організації «Фімляни» Валерія Лаут у майбутньому проект може стати візитівкою міста Черкаси.

Черкаський фізико-математичний ліцей відзначив Всесвітній день науки

– Ідея проекту «Наукова хатка» (проект №18 – ред.) з’явилася досить давно, ще влітку, коли ми реєстрували громадську організацію «Фімляни». Учасниками організації є як учителі, так й учні. «Наукова хатка» покликана довести містянам, що науку може знати кожен, а наукові знання можна застосувати кожного дня та в будь-якій ситуації. Бюджет нашого проекту – близько двох мільйонів гривень, адже нам треба закупити не лише обладнання, а й зробити капітальний ремонт будівлі, яка стане лекційною залою «Наукової хатки». Це буде будівля-теплиця, площею 300 квадратних метрів для зустрічей і лекцій, – говорить Валерія Лаут. – «Наукова хатка» дозволить проводити практичні досліди, науково-популярні тренінги та лекції. Наприклад, для малечі – «Хімія і шоколад», де можна буде власноруч зробити виріб із шоколаду. Для підлітків – 3D-принтер і ручки. Можна буде будь-що намалювати чи надрукувати, що стане об’ємною фігурою. Також є дуже цікаві тренінги про способи зниження вмісту нітратів у фруктах і овочах для тих, хто любить готувати. Для більш старшого покоління –«Соціальні мережі для всіх». Нещодавно з’явилася гарна ідея створення інтерактивного музею, який буде присвячений історії підручника. Ми вже навіть збираємо підручники, яким по 100 та більше років. Вважаю, що наш проект унікальний не тільки для Черкас, а й для всієї країни. Можливо, у майбутньому «Наукова Хатка» стане візитівкою нашого міста.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x