Секрети здорового сну

Секрети здорового сну

Гарний сон – запорука міцного здоров’я. Відпочинок є такою ж важливою потребою людини, як і їжа, вода чи повітря. У сучасному ритмі життя чимало людей мають проблеми зі сном. Перш ніж пити снодійне, спробуйте дотримуватися нескладних правил гігієни сну.

Дотримуйтеся режиму. Найкращий спосіб забезпечити хороший нічний сон полягає в точному дотриманні його режиму. Завжди лягайте і прокидайтеся в один і той же час у будні й вихідні.
Не примушуйте себе спати. Якщо немає сонливості, то чим більше ви будете намагатися заснути, тим менше шансів поринути у сон. Спробуйте спокійно відпочивати, лежачи в ліжку і переглядаючи телепередачі, читаючи або слухаючи музику. Це кращий відпочинок, ніж у розпачі крутитися всю ніч.
Фізичне навантаження є одним із найбільш ефективних антистресових засобів. Кращий час для занять: із 17 до 20 годин. Слід, однак, припинити заняття мінімум за 90 хвилин до сну.

Не зловживайте збадьорювальними засобами. Зазвичай людина щодня споживає значну кількість кофеїну, який міститься в каві, чаї, тонізуючих напоях і шоколаді. Стимулюючі ефекти кофеїну досягають піку через 2–4 години після споживання. Уживайте такі продукти не пізніше, ніж за 6–8 годин до сну.
Киньте курити. Нікотин, що міститься в сигаретах, має ще більший стимулюючий ефект, ніж кофеїн. Відмова від шкідливої звички може значно поліпшити сон.
Алкоголь – у міру. Малі дози алкоголю (50 г горілки або склянка вина) надають непогану заспокійливу дію, однак збільшення дози може істотно зменшити тривалість глибоких стадій сну й обумовити переривчастий сон, після якого ви будете почуватися розбитим.
Намагайтеся вирішити всі питання і проблеми, що накопичилися за день, перед тим, як лягти спати. Якщо це не вдалося, пообіцяйте собі, що подумаєте про це завтра. Не слід мучити себе тривалими роздумами у ліжку.

Не лягайте спати голодним або з переповненим шлунком. Відмовтеся від їжі пізніше, ніж за 2–3 години до сну. Намагайтеся не вживати на вечерю харчі, які спричинюють газоутворення (горіхи, бобові або сирі овочі). Якщо ви дотримуєтеся дієти, то не лягайте спати голодним. З’їжте легку закуску (банан або яблуко).
Дотримуйтеся ритуалу. Перед відходом до сну регулярно виконуйте дії, спрямовані на психічне і фізичне розслаблення. Це можуть бути тепла водна процедура для зменшення фізичної напруги, медитація або прослуховування спокійної музики. Який би метод ви не вибрали, дотримуйтеся його щовечора, поки це не стане звичкою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x