Вибираємо справжній шоколад до свят

Вибираємо справжній шоколад до свят

Важко уявити Новорічні свята без солодощів. Їх люблять і діти, і дорослі. Найкращі ж солодощі, звісно ж, – шоколадні. Дійсно смачними шоколадні вироби робить висока якість продуктів, з яких вони виготовлені. І в першу чергу самого шоколаду. Для того, щоб не зіпсувати собі свята і здоров’я людям, яких ви любите, варто вміти розбиратися в шоколаді. Для цього достатньо знати кілька простих але важливих секретів.

Шоколадом називається кондитерський виріб, виготовлений на основі какао-олії. Саме олія, а не какао-порошок, як думає більшість людей, надає шоколаду аромат і смак. До речі, саме тому так званий «білий шоколад» і має шоколадний смак, хоча зовнішній вигляд у нього зовсім не шоколадний.
Справжній шоколад досить популярний і відносно недешевий продукт. Саме тому існує немало методів підробки цього продукту. Розглянемо декілька з них. Перший спосіб – використання (в тому числі і без вказівки на обгортці) дешевих гідрожирів. У такого продукту з’являється характерний смак, він не тане, а кришиться або в’язне в зубах. Такий шоколад гірше зберігається, а тому дешеві гідрожири, як правило, супроводжуються консервантами, тривале вживання яких може позначитися на здоров’ї. Другий вид підробки – додавання порошку какао, замість олії. Якщо побачили його в складі продукту, знайте, що це шоколад низького сорту. Річ у тім, що порошок готують із того, що залишається після відтискання олії, простіше кажучи – макухи. До речі, на деяких імпортних шоколадках чесні виробники так і пишуть «cocoa well», що перекладається буквально як «макуха». Третій спосіб – додавання соєвих і різних білкових продуктів. Їх ви розпізнаєте по світлішій і матовій поверхні «шоколаду» (справжній має ніби відполіровану поверхню), прилипанню до зубів і глухому звуку при розламуванні.

Справжній шоколад ламається з сухим тріском і в жодному разі не тягнеться. На зламі повинна бути присутня яскраво виражена матовість, в той час як сама шоколадна плитка має гладку блискучу поверхню. Якщо покласти малесенький шматочок шоколаду на язик, він вмить розтане (чого не відбувається в тому випадку, якщо какао-олія замінена жирами), адже какао-олія стає рідкою вже при температурі + 32 ° С.
На упаковці кожного товару обов’язково повинен бути зазначений повний склад компонентів продукту. Цього правила виробники в основному дотримуються, але пишуть його якомога дрібніше. Правда, на окремих шоколадних цукерках дрібного формату цей список не поміщають, але він є на кожній пакувальній коробці. Що ж стосується шоколадних плиток, то на них склад присутній обов’язково. Уважно прочитайте його. Якщо замість какао-олії до складу ласощів входять гідрогенізовані жири або рослинні олії, без сумніву: перед вами просто солодка плитка. Вона має право на життя, але повинна продаватися тільки під своєю власною назвою і за ціною нижчою, ніж шоколад. Другий пункт, на який треба звертати увагу, вивчаючи склад пропонованого вам солодкого продукту, – консерванти. Справжній добротний шоколад не повинен їх містити, як і заборонених добавок, які найбільш характерні для імпортного шоколаду окремих найменувань, особливо з країн Південно-Східної Азії, Туреччини та Східної Європи. Крім того, етикетка повинна бути без орфографічних помилок. Їх наявність може свідчити про можливу фальсифікацію продукту.
Зверніть увагу й на ціну. Якщо вона значно нижче ціни на аналогічні вироби інших фірм і вміст какао-продуктів на обгортці не позначено, на високу якість такого продукту сподіватися марно. Зрештою, не забудьте перевірити дату виробництва та термін реалізації.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x