Відзначили 74-у річницю визволення Черкаського району від нацистських окупантів

Відзначили 74-у річницю визволення Черкаського району від нацистських окупантів

5 лютого 2018 року в актовому залі районної ради проведено урочисті заходи – «А ціною було життя…» із нагоди відзначення 74-ї річниці визволення Черкаського району від нацистських загарбників та Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаській обласній раді.

У заходах взяли участь заступник голови районної ради Сергій Степанюк, керівник апарату районної державної адміністрації Дмитро Клименко, голова Черкаської районної організації ветеранів України Лідія Косенко, голова Черкаської районної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Володимир Сафроненко, голови ветеранських осередків району, ветерани війни, працівники органів влади.

Черкаський район був окупований нацистськими військами 10 серпня 1941 року. 887 днів тривала окупація сіл району. Більше 10 тисяч його жителів загинуло в роки війни, а визволення району супроводжувалось жорсткими боями. За мужність і героїзм, проявлені в боях із ворогом в роки Другої світової війни 12 жителям району присвоєно звання Героя, а ще двох бійців удостоєно тричі орденів Слави.

З нагоди пам’ятних дат учасників урочистостей привітав заступник голови районної ради Сергій Степанюк. Він зазначив, що визволення району розпочалося в листопаді 1943 року із сіл Лозівок, Єлизаветівка, Сокирно, Свидівок і закінчилося в лютому 1944 року звільненням сіл Байбузи, Мошни, Тубільці, Софіївка, Кумейки та Яснозір’я і тривало загалом 84 дні.

Заступник голови районної ради зазначив, що жителям війна завдала чимало горя, болю і непоправних втрат. Однак, завдяки мужності й героїзму захисників Вітчизни країну не лише відстояли в смертельній боротьбі, а й відбудували, відродили з руїн та попелу.

Минають роки, покоління змінює покоління, але часу непідвладна пам’ять про те, хто ціною власного життя звільняв наші села від коричневої чуми.

Під час урочистостей також присутні віддали шану солдатам і офіцерам, які з честю і гідністю виконували свій військовий інтернаціональний обов’язок в Афганістані, а зараз передають свої знання і великий досвід молодому поколінню українців, які нині захищають рідну землю від агресора.

Із нагоди свят присутніх привітали голова районної організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Володимир Сафроненко та голова районної організації ветеранів Лідія Косенко. Вона зазначила, що в районі ще мешкають 8 учасників Корсунь-Шевченківської битви, 53 особи учасників бойових дій, 750 осіб учасників війни, які наближали перемогу над ворогом та відбудовували з руїн країну. Під час святкових урочистостей учасників заходу вітали своїми піснями аматорські колективи району.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x