Як врятувати полинялі речі

Як врятувати полинялі речі

На жаль, напевно, у кожної господині хоча б раз у житті траплялася така трагедія: улюблена річ полиняла. При цьому полиняти може все: сукня, сорочка, блуза, білизна і навіть купальник. Дехто в такій ситуації бачить лише єдиний вихід – викинути річ на смітник. А жаль, адже її ще можна врятувати. Однак для цього знадобиться трішки терпіння і досвіду.

Насамперд варто зазначити, що досягнення сучасної хімічної промисловості дозволяють значно спростити життя. Розглянемо один з найуніверсальніших способів. У магазинах побутової хімії можна знайти засоби для виведення плям із кольорових речей. Якщо річ для вас справді цінна, не скупіться. Одяг слід замочити на кілька годин у теплій воді з додаванням засобу. Його можна і просто додати в пральну машинку без попереднього замочування.

Якщо ж таким чином «реанімувати» річ не вдалося, можна спробувати відновити колишній колір за допомогою замочування у воді з додаванням нашатирного спирту. Для цього слід розчинити в 5 літрах теплої води 100 мл нашатирю і занурити в неї виріб. Через годину його необхідно ретельно прополоскати у великій кількості води або випрати в звичайному режимі.

Більш радикальний метод подібний до попереднього, але потребує високої температури. Приготуйте велику емальовану ємність (каструлю або відро) з водою і додайте нашатирний спирт з розрахунком 20–30 мл на 10 літрів води. Тепер повністю занурте у воду полинялу річ і доведіть до кипіння на плиті. Таку процедуру потрібно повторювати 3–5 разів (залежно від ступеня забруднення). Головне, перед тим, як скористатися цим способом, уважно вивчити позначки на етикетці одягу. Якщо річ не можна кип’ятити, то і спосіб цей не підійде.

Якщо полиняли джинси, то не варто прати їх по декілька разів. Це тільки погіршить ситуацію. Їх потрібно перефарбувати в інший колір. Також джинси можна просто зробити на кілька тонів світлішими. Для цього під час прання додайте соду або спеціальний відбілювач.

У випадку з полинялими речами зі щільної тканини можна діяти так само, як і з джинсами. Тобто перефарбувати річ за допомогою спеціальної фарби, відбілювача або навіть синьки.

Запам’ятайте! Полинялу річ можна врятувати лише раз! Повторювати по кілька разів одну з вищеописаних процедур не можна, бо річ остаточно зіпсується – тканина стане тонкою і втратить пристойний вигляд.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x