Заочне та денне: які переваги?

Заочне та денне: які переваги?

Ще 20 років тому, щоб навчатися на заочній формі навчання при вступі необхідно було обов’язково надати довідку з місця роботи. Тоді «заочку» обирали зазвичай дорослі, котрі бажали підвищити кваліфікацію. Нині ж «заочка» значно помолодшала. Тому в абітурієнтів все частіше виникають запитання: «Яку форму навчання обрати»? Все більше колишніх школярів вступають на заочне відділення, адже воліють придбати практичні навички на роботі вже з молоду. А досвід роботи після закінчення вишу буде неодмінною перевагою у резюме. Чимало студентів намагаються одночасно здобувати декілька освіт, аби бути фахівцем, котрий спеціалізується у різних галузях. Журналісти «Нової Доби» дізналися, які переваги має кожна з цих форм навчання та які надає можливості.

Денна форма навчання
Класична форма навчання, за якої студент зобов’язаний відвідувати щоденні лекції та семінарські заняття, а також виконувати навчальні завдання згідно з робочим (індивідуальним) планом та програмами кредитних модулів. Зазвичай сесії відбуваються у кінці навчального семестру та тривають кілька тижнів.

Які переваги?
* безпосереднє спілкування із викладачами, відомими вченими та галузевими фахівцями;
* виконання практичних й лабораторних робіт та більше часу на опрацювання матеріалу, можливість відвідувати конференції;
* реалізація творчого й інтелектуального потенціалу студента, а саме: участь у змаганнях, олімпіадах, диспутах, святах університету та інших заходах;
* постійне спілкування із однолітками та яскраве студентське життя;
* гарантовані державою стипендіальне забезпечення, пільги на проїзд у міському транспорті, поселення до гуртожитку, відстрочення військової служби тощо;
* отримання первинного необхідного досвіду роботи: проходження студентами навчальної, виробничої та переддипломної практик в організаціях, установах, банківських структурах, промислових підприємствах України. Студенти старших курсів можуть потрапити на стажування у престижні компанії і там вже заробити гарну репутацію;
* можливість стажування за кордоном та більше шансів міжнародними студентськими організаціями, одержувати гранти, брати участь у науковій роботі.

Серед недоліків можна виділити великі затрати часу, необхідність регулярного відвідування, чітко встановлений графік занять, що ускладнює поєднання їх із будь-якою іншою діяльністю.

Заочне та денне: які переваги?

Начальник навчально-методичного відділу Черкаського державного технологічного університету, кандидат економічних наук Сергій Мильніченко зауважує, що нині все більше студентів, які навчаються на денній формі навчання, бажають опанувати паралельно декілька спеціальностей. Для цього в їхньому університеті пропонують навчальні програми – «Подвійний диплом» та «Академічна мобільність». Програма «Подвійний диплом» дозволяє студентам одночасно отримати два дипломи: ЧДТУ та іншого закладу вищої освіти, зокрема закордонного – партнера ЧДТУ. За програмами академічної мобільності студентам надають можливість навчатися або проходити стажування в іншому закладі вищої освіти на території України чи поза її межами.

– Після закінчення школи, на мою думку, все ж варто йти на денну форму навчання. На третьому чи четвертому курсі вже можна переводитися на індивідуальний графік або заочну форму навчання. Наразі в нашому університеті розвивають та впроваджують систему дистанційної освіти. Тобто, всі необхідні навчальні матеріали доступні на інформаційних ресурсах ЧДТУ. При цьому іспити та заліки студенти складають безпосередньо в аудиторіях, зокрема у формі електронних тестів, – розповідає Сергій Михайлович.

Перейти на індивідуальне навчання можуть студенти 2−4 курсу бакалаврату та магістратури, які мають середній бал успішності не нижче 74. Для цього необхідно написати заяву на ім’я декана на початку навчального семестру та надати довідку про офіційне працевлаштування за фахом. Підставою переходу на індивідуальний графік також можуть слугувати медичні показники, декретна відпустка, наукова, спортивна та мистецька діяльність. Суттєвою перевагою є те, що студент має можливість постійно співпрацювати зі своєю академічною групою і може у будь-який час отримати консультацію у викладача.

Заочна форма навчання
Альтернативою денній формі слугує «заочка» та «вечірка». Проте, як зазначають працівники черкаських вишів, останньої вже майже немає, адже вона не зручна як для студентів, так і для викладачів. За умов заочної форми навчання студент зможе опановувати обрану спеціальність та паралельно заробляти стаж і репутацію в обраній професії. У дипломі форму навчання не вказують, тому випускник «заочки» отримує такий документ державного зразка, як і «денник».

Заочне та денне: які переваги?

Максим Гаврилюк, директор навчально-наукового інституту природничих наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького зазначає, що за останні роки чисельність студентів на заочній формі навчання значно зменшилася. Причинами є скорочення обсягу держзамовлення, а також обов’язкове складання тесту ЗНО для всіх абітурієнтів.

– На деякі спеціальності взагалі не передбачена заочна форма навчання. Наприклад, фізика та хімія. Вважають, що важко якісно підготувати фахівців за цими спеціальностями, – зауважує Максим Нікандрович. – На заочне йдуть переважно молодші спеціалісти, які вступають відразу на другий або третій курс. Також серед заочників більшість здобувають вже другу вищу освіту. Зазвичай це люди, які вже працюють, але бажають отримати ще одну кваліфікацію. На мою думку, яку форму навчання обрати залежить від очікувань та прагнень абітурієнта. Проте нерідко є заочники, які за рівнем знань та компетенції, не поступаються студентам-денникам.

Які переваги?
* самоосвіта, більше вільного часу;
* заочне навчання зазвичай коштує у два-три рази дешевше денного;
* можливість отримати диплом столичного або навіть закордонного ВНЗ для тих, хто не може чи не бажає на кілька років виїхати далеко від дому;
* конкурс для заочників набагато менший, тому вступити значно легше;
* деякі університети встановлюють вікові обмеження для студентів, які навчаються на денній формі. Заочне відділення дає змогу здобути освіту без цих перешкод;
* студенти-заочники користуються однаковими правами зі студентами денної форми навчання;
* студентам 1−2 курсів на період складання державних іспитів надається відпустка на 30 днів, для третього і наступних курсів – 40 днів а для написання і захисту дипломного проекту (роботи) – чотири місяці;
* роботодавці зазвичай звертають увагу на досвід та здібності шукача роботи, а не на форму навчання;

Недоліками заочної та вечірньої форми навчання є:
* якщо в обраного ВНЗ не має гуртожитку або заклад не може забезпечити місцями всіх не місцевих студентів, то на період сесії доведеться самостійно орендувати житло;
* іноді, під час прийому на роботу, перевагу надають студентам денної форми. Проте, зазвичай, роботодавці звертають увагу на практичні та теоретичні навички шукача роботи;
* не надається відстрочка від армії: юнакам доведеться спочатку відслужити, потім продовжувати навчання;
* терміни навчання та сесії регулює сам ВНЗ, тому часто на заочному навчаються на рік довше, ніж на денному, оскільки вважають, що самостійно засвоювати потрібний матеріал набагато складніше.
* обсяг матеріалу не скорочується, програма однакова, проте вимоги до «денників» і «заочників» однакові. Скорочують лише аудиторну частину;
* графік навчання очно-заочних груп передбачає початок занять о 17−18 годині і їх закінчення в 21−22 години в залежності від вишу і курсу. Тобто «вечірники», які працюють, після роботи мають ще й відучитися кілька годин поспіль. Заочники ж часто навчаються і в будні дні (1 лекція в день), і по суботах (лекції, семінари) – і це після повного робочого тижня.

Отже, обирати заочне навчання краще тим абітурієнтам, у котрих вистачає мотивації та самодисципліни, щоб самостійно планувати своє навчання, ходити на заняття і працювати.

Особистий досвід

Заочне та денне: які переваги?

Аліна Козлова, навчається на денній формі у ЧНУ ім. Богдана Хмельницького:
− Денна форма навчання – це зручно, але не завжди. Я обрала спеціальність перекладача англійської та німецької мов, адже хочу пізнавати світ і знайомитися із новими людьми. Також паралельно навчаюся на заочному відділені в іншому виші, де опановую спеціальність соціального працівника. При цьому я ще встигаю працювати викладачем англійської мови у приватній школі. Як тільки я вступила до університету на денну форму, то вже за рік стала активним членом студентського самоврядування. Наразі я залучилася підтримкою та допомогою студентів нашого інституту, мене навіть обрали головою студентської ради інституту іноземних мов. Вважаю, що одночасне навчання у двох та більше вишах – це чудова можливість не гаяти час. Поєднувати дві освіти не дуже легко, але якщо помножити зусилля на бажання, то через 4 роки ви дякуватимете вашому університету за два дипломи, адже матимете більше варіантів працевлаштування. На мою думку, на заочну форму навчання переважно йдуть ті, хто знає, чим він хоче займатися і знайшов своє місце роботи, але, як часто це буває, роботодавці вимагають дипломи.

Заочне та денне: які переваги?

Олег Фальківський, навчається на денній формі у ЧДТУ:
− Зараз навчаюся вже в магістратурі, надалі планую стати аспірантом. Я б не сказав, що заочна форма себе відживає. Наприклад, в магістратуру чимало студентів йдуть саме на «заочку». Проте, випускникам школи радив би поєднувати заочне і денне навчання. Адже все ж більше можливостей надає денна форма навчання. Зараз це вже як правило. І все залежить від вас. Щодо студентського життя, то зазначу, що це також залежить від групи. Навіть навчаючись на заочному, можна відчути усі радощі яскравого студентського життя. За це не варто хвилюватися. Це вже, як пощастить із одногрупниками. Буває, що і на денному немає так званого студентського життя.

Заочне та денне: які переваги?

Наталя Ярошенко, навчається на денній формі у ЧНУ ім. Богдана Хмельницького:
− Я хотіла отримати максимально ґрунтовні знання для практичної діяльності, тому і обрала спочатку денну форму навчання. Частково сподівання виправдалися, але багато уваги приділяється неспеціалізованим предметам, загальноосвітнім, опускають важливі для спеціальності моменти. Із переваг денної форми – це обсяг матеріалу, багатошаровість його викладу, можливість практики. Частково, і додаткової, оскільки на заочній формі ви навряд чи зможете проходити виробничу практику на належному рівні, не маючи попередньої достатньої підготовки. Навчатися на денному можна з первинною інформацією, на заочному – з хорошою базовою підготовкою, щоб результат був приблизно однаковий. Форма навчання не впливає на кар’єрний розвиток, оскільки це залежить від психотипу та прагнень людини. Мені зручніше навчатися на заочному, адже встигаю більше, але в мене переваги особисті – маю попередню непогану підготовку, достатні знання, на які накладаються нові.

Заочне та денне: які переваги?

Руслан Омельченко, навчається на денній формі у ЧНУ ім. Богдана Хмельницького:
− Обрав денну форму, тому що при відвідуванні лекцій я матиму більше знань та вмінь. Проте на мою спеціальність не має заочної форми навчання. Також на денній можна отримати більше корисних порад і набути практичних вмінь. Форма навчання впливає на майбутню кар’єру залежно від спеціальності і курсу, на якому навчаєшся. Денна форма зручна для набуття практичних навичок, заочна – для їх використання. На мою думку, доцільно бакалавр отримати на денній, а рівень магістра можна і на заочній. Студенти, які здобувають професії, що потребують практичних вмінь мають навчатися на денній. Якщо ж брати до уваги професії, що потребують більше теоретичних знань, можна і на заочній формі.

Заочне та денне: які переваги?

Емілія Суворова, навчається на заочній формі у ЧНУ ім. Богдана Хмельницького:
− Із дитинства займаюся музикою, після школи вступила у музичне училище. Зараз граю на скрипці у складі обласного симфонічного оркестру. Нині хочу втілити у життя ще одну свою мрію – стати біологом. Планую поєднувати професії. На мою думку, це можливо. Адже, концертна діяльність та репетиції не прив’язані до часу. Загалом, я маю вільний час, аби опанувати ще одну спеціальність. У біолога багато можливостей працевлаштування – це і лабораторії, і ботанічні сади, зоопарки та інше. Плюси денної форми навчання – це можливість співпрацювати з викладачами. На заочному робота тільки самостійна.

Заочне та денне: які переваги?

Любов Лощиніна, навчається на денній формі у Черкаському медичному коледжі:
− Я пішла навчатися в коледж після 9-го класу, тому вибору в мене не було – доступна тільки денна форма. Мені подобається навчатися, адже викладачі підтримують, пояснюють якісь незрозумілі моменти. На заочній форм, напевно, ти можеш покладатися тільки на себе. Кар’єра у майбутній професії і можливості, які відкриваються для нас залежить від того як саме вчишся, а не на якій формі. Наприклад, у моїх професії не можна без практичних знань і навичок, тому «заочка» жодним чином не допоможе у кар’єрі. Медицина обов’язково вимагає денної форми, так само і професії тих сфер, у яких людина відповідальна за життя інших. На заочній формі, на мою думку, краще вивчати гуманітарні науки.

Заочне та денне: які переваги?

Володимир Півненко, навчається на денній формі у ЧДТУ, заочній формі у Харківському національному університеті внутрішніх справ:
− Насамперед, деннику легше відчути атмосферу студентського життя. Водночас, більше можливостей стати професіоналом. Я б не сказав, що на заочному легше навчатися. Адже частіше заочники вже працюють. Під час сесії та начитки вони втрачають зарплатню, оскільки більшість роботодавців відпускають їх за «власний рахунок». Я поєдную навчання на денному у черкаському виші та харківському заочно. Труднощі із тим, що не відпускали на сесію у Харків ніколи не виникали. У нас в університеті лояльно до цього ставляться. Зазвичай, на заочці сесії у листопаді та лютому, на денному – в кінці навчального семестру. До речі, на заочне я ступив відразу на третій курс, адже до цього здобув освіту молодшого спеціаліста.

Заочне та денне: які переваги?

Інна Дика, навчається на денній формі у ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, заочній формі в КПІ імені Ігоря Сікорського:
− Здобула освіту бакалавра за спеціальністю «Соціальна робота» в ЧНУ імені Богдана Хмельницького. Довго роздумувала чи вступати одразу на дві магістратури і все ж вирішила спробувати. Заочно здобуваю освіту за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». Серед плюсів заочної форми навчання можу виділити: можливість паралельно навчатися на денній формі та/або працювати, великий досвід самоосвіти та самоконтролю (адже на заочній формі навчання твої знання майже на 100 % залежать від твоєї самоорганізації), можливість одночасно здобувати теоретичні знання та практичні вміння. На мою думку, зараз багато студентів обирають заочну форму навчання по перше, через низьке матеріальне становище та бажання/необхідність працювати. Що ж стосується питання «Чому обирають дві і більше освіт?», то тут я бачу лише одну відповідь: сучасна молодь розуміє, що для того, щоб бути конкурентно спроможним на сучасному ринку праці потрібно бути висококваліфікованим спеціалістом, і частіше, не вузько профільним.

Заочне та денне: які переваги?

Ольга Кривенко, навчається на денній формі у ЧДТУ:
− Навчаюся я на спеціальність – фінанси і кредит. Мені подобається навчатися на денному, адже так я більше проводжу часу в університеті та спілкуюся з однолітками. Активно беру участь у святах університету – співаю. Навчатися мені не важко, адже саме на денному нам все пояснюють детально, лекції викладачі часто супроводжують презентаціями. Другу освіту поки що не планую здобувати. Хочу вступити на магістратуру за своєю ж спеціальністю. Надалі хочу працювати за фахом. Адже, це – вже сімейна традиція. Після школи, я вважаю, на заочне все ж не варто йти, адже на заочному отримаєш менше знань. Це більше для диплому.

Валерія Тімергаліна, Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Марина

На заочном навчанні пільги УБД діють?

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x