Поради садівникам на початок літа

Поради садівникам на початок літа

Після пори цвітіння нині у садових рослин найбільш напружений період. У цей час відбувається формування врожаю, ріст пагонів, коренів, листя і закладка бруньок для продовження росту пагонів і врожаю майбутнього року. На все це треба багато поживних речовин, вологи і світла. Щоб їх отримати, деревам і кущам потрібна допомога досвідченого садівника.

Якщо зараз рослинам не допомогти, то вони запас поживних речовин витратять на урожай цього року, а на закладку плодових бруньок під майбутній урожай їх не вистачить. Не буде поживних речовин і для перезимівлі. Дерева виснажаться і за несприятливих умов загинуть. Тому рослини необхідно підгодувати, найкраще компостом, перегноєм, торфогноєвою сумішшю (1:1) або рідким гноєм (розведеним). Ці найцінніші добрива мають всі необхідні елементи харчування (азот, фосфор, калій, сірку, вапно, магній). Вони покращують структуру ґрунту. Для підгодівлі гнойову рідину розбавляють у 5, курячий послід – у 10 разів, деревного попелу беруть 200 г на 10 л води. За необхідності проводять позакореневе підживлення (по кроні) сечовиною.

При занадто густому зав’язуванні плодів частину їх видаляють. Через надмірну кількість врожаю рослини виснажуються і хворіють. Після видалення бур’янів, хворих рослин, проведення підживлення і захисних заходів, необхідний полив, розпушування ґрунту і мульчування.

Полив треба проводити рідше, але рясніше. Потроху і часто плодово-ягідні породи поливати не раціонально, оскільки волога швидко випаровується, не досягаючи кореневої системи, а верхній шар ґрунту вкривається кіркою, через яку погано проходить повітря. Коренева шийка дерев потрапляє в режим постійного перезволоження, і кора загниває. Волога в ґрунті повинна забезпечувати нормальний розвиток рослин. Ґрунт повинен бути вологим, але не мокрим. Полив краще проводити в шурфи, ямки, канавки, що роблять по колу проекції крони. До штамбу лити воду недоцільно: там немає дрібних коренів, які всмоктують воду і їжу.

Добре проводити поливи одночасно з добривами. Але слід бути обережним. Особливо треба бути уважним до мінеральних, які є концентрованими і специфічними. У ґрунті всі елементи живлення повинні бути в певному співвідношенні. Якщо якогось елементу буде більше, то він заблокує інші.

Щоб ріст пагонів не затягувався, і рослини встигли підготуватися до зими та закласти плодові бруньки, треба постаратися закінчити внесення добрив у першій половині червня.

Після цвітіння весь час доводиться стежити за появою шкідників і хвороб (вони теж люблять ласувати плодами і ягодами). При їх появі треба застосовувати заходи захисту.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x