Кіна не буде. Буде цифра. Чи готова Черкащина до цифрового телебачення?

Кіна не буде. Буде цифра. Чи готова Черкащина до цифрового телебачення?

Частина України у червні вже відмовилась від аналогового телебачення, ще частині відключать у липні. А до травня 2019 року українці взагалі забудуть про такий пережиток минулого. Про це повідомили експерти Центру громадського моніторингу та контролю. Втім залишається ще дуже великий відсоток телеглядачів, які досі не переключилися на цифру і не поспішають це робити. Із запитаннями про особливості «переходу», навіщо це потрібно і що робити черкащанам, які ще досі дивляться «кіно» з антени, яка висить на груші, «Нова Доба» звернулася до спеціалістів.

– Для мене телевізор, то єдиний спосіб дізнатися, що робиться у світі, – говорить Єфросинія Нестеренко з Лисянського району. – І про політику дізнатися можна, і новини всілякі, що у світі робиться. Так, не виходячи з хати, можна наче всюди побувати і все побачити. А ще дуже люблю спостерігати за людськими долями. Коли приходять на передачу різні люди і розповідають про свою біду. А їх вислуховують і допомагають, чим можуть. Ну, і кіно дивлюся. Бо я хоч і сільська людина, а в мистецтві дещо розумію, – сміється бабуся. – Навіть вишиваю, коли кіно дивлюся. Діти вже давно радили змінити антену. Хотіли купити оту «тарілку». Та навіщо гроші витрачати, якщо в мене вже є антена? Он, висить на груші, бо там краще ловить. Щоправда, вона трохи покосилася після бурі, але то таке, телевізор же показує.
На жаль, за словами спеціалістів, показувати «кіно» такі телевізори, яких ще чимало по області, будуть не довго. Вже з вересня Українське телебачення повністю стане цифровим – це сучасна технологія телемовлення. Головні переваги – вища якість зображення та звуку, стабільний сигнал, можливість приймати більше каналів. Тепер громадяни будуть поетапно переходити на «цифру». План дій затвердили в Кабінеті міністрів.
До 31 липня вимкнуть аналогове телебачення у Києві та Кіровоградській області. До 31 серпня – вимкнення на всій території України, крім сходу країни, де триває Операція Об\’єднаних сил. Січень-травень – повне припинення подачі сигналу для аналогового телебачення.
На думку журналіста, директора ТОВ «Телекомпанія \”Антена\”» Валерія Воротника, насправді проблема значно перебільшена. Адже в Черкаській області в аналоговому мовленні вже немає місцевих телеканалів, які б мали попит у глядачів.
– Загалом аналогове мовлення в Україні варто було б вимкнути багато років тому. Бо аналогових частот мало, там може працювати обмежена кількість мовників, – вважає пан Валерій. – Телеканал «Антена» вже давно має інтернет-мовлення, і доступний всім мешканцям області за допомогою перегляду в мережах міст і в інтернеті через смартфони, планшети, приставки або Smart TV. Це прогрес, якого нам не уникнути і від якого країна хронічно відстає на десятиліття. Частоти для місцевих телеканалів давно викупили загальнонаціональні медіахолдінги. Замість півтора десятка аналогових телеканалів зараз відкривається можливість для розвитку сотень телевізійних проектів, і не лише в межах існуючої на сьогодні єдиної загальнонаціональної мережі Т2, але й для створення власних мереж іншими охочими – в тому числі місцевими телемовниками, які раніше були позбавлені доступу до частотного ресурсу.
Чи постраждають від вимкнення глядачі? Валерій Воротник переконаний, що – ні. За його словами, у містах Черкаси, Сміла, Умань – високе проникнення кабельних мереж, які охоплюють близько 70 % домоволодінь.
– Це не враховуючи Інтернет-ТБ, яке можна дивитися скрізь, де є інтернет. У глядача є вибір: купити пристрій для перегляду інтернет-ТБ , чи купити приставку Т2. Натомість, замість жахливої якості аналогу, появиться можливість дивитися НD якість і значно більшу кількість телеканалів, – підсумовує журналіст.
Аби підключити цифрове телебачення, потрібно встановити тюнер Т2. Відключення аналогового телебачення має відбутися якомога швидше, адже людям б’є по кишені платити одразу за два канали зв’язку.
– Ми транслюємо аналогове телебачення через кабельне і не плануємо його відключати, – говорить директор ТРК «Сміла.ТВ» Геннадій Варивод. – А от аналогова картинка, що транслюється через ефір буде відключена. Тож, існує проблема у абонентів, котрі приймають не з кабелю, а з ефіру. Тобто, простіше кажучи, бабусі і дідусі по селах, котрі не мають змоги придбати і встановити собі тюнер Т2 для прийому каналів з ефіру, 1 вересня у своїх телевізорах побачать лише «чорний екран».
Фахівці відзначають, що аналогове мовлення, яке використовує для передачі даних електричний сигнал, технічно застаріло. Більшість розвинутих країн, зокрема Німеччина, Франція та США, відключили таке мовлення понад 10 років тому. Україна ж через технічні причини декілька разів відкладала терміни переходу.
Черкаські телевізійники теж уже майже готові до переходу на цифру, щоправда не всі.
– На сьогодні у Черкаській області 53 телерадіоорганізації, на які Нацрадою виділено 59 ліцензій, – говорить представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в Черкаській області Надія Горбаченко. – Вже відомо, що, на жаль, у конкурсі не братимуть участі КП «Жашківська телекомпанія «Жасмін», КП «Телекомпанія «Умань», ТОВ «Сатурн-TV» також з Умані, редакція Шполянського районного телебачення і радіомовлення та ТОВ «Обласна незалежна телерадіокомпанія «Ятрань».

Самі телевізійники підтримують перехід на «цифру». Адже зараз каналам доводиться сплачувати чималі гроші за мовлення одночасно у двох форматах. З часом користувачі їхніх послуг теж зрозуміють важливість цього кроку. Звичайно, цифрові канали з’являться не в усіх одразу. Експерти прогнозують, що постраждати внаслідок відключення аналогового телебачення можуть жителі маленьких сіл, які ловлять телевізійний сигнал з ефіру – на кімнатну або виносну антену. Вони ризикують залишитися взагалі без сингалу. Перехід на цифрове мовлення триватиме ще майже рік. Тож черкащани мають достатньо часу, аби підготуватися до змін і долучитись до нового прогресивного телебачення, – підсумовує пані Надія Горбаченко.


Олена Столяр

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x