Як зберегти та покращити зір дитини?

Як зберегти та покращити зір дитини?

Міжнародний день офтальмології відзначають 8 серпня. Нині більше третини дітей випускають зі школи в окулярах. Проблеми із зором безпосередньо впливають на шкільну успішність. Крім цього, від зорових навантажень у дитини часто болить голова. І це ще більше знижує тягу до знань.

Якщо дитячий офтальмолог призначив вашій дитині окуляри, їх потрібно одягти без зволікання! Твердження, що носіння окулярів погіршить зір – помилкове. При короткозорості слабкого та середнього ступеня окуляри призначають лише для далі, при короткозорості високого ступеня – для постійного носіння. Це засіб корекції зору, в окулярах дитина краще бачитиме і відчуватиме себе комфортно. А при далекозорості і астигматизмі це ще й важливий лікувальний захід, що не дозволить розвинутися косоокості та амбліопії.

Дитина соромиться окулярів? Їм є альтернатива: м’які або жорсткі контактні лінзи, що при певних показаннях можна носити з 7 років або навіть раніше. Але правильно підібрати їх зможе лише фахівець із контактної корекції (і тільки після правильно проведеного офтальмологічного обстеження).

Пам’ятайте, що всі основні проблеми із зором проявляються, в основному, до семи років. А після семи років очі дитини починають відчувати підвищене навантаження. Тому так важливо проходити щорічний огляд у дитячого офтальмолога, адже самому визначити, чи є у дитини проблеми зі зором, складно. Зазвичай дитина не відчуває болю, і йому просто важко зрозуміти, що він погано бачить.

Помітити погіршення зору можна за такими ознаками:

– дитина говорить, що при розгляданні предметів у неї двоїться в очах;
– при розгляданні розташованих вдалині предметів примружується;
– при читанні книги низько нахиляє голову, і сутулиться;
– скаржиться на біль в очах, часто тре їх руками.

За якою партою має сидіти дитина з поганим зором?
Вибирати парту треба відповідно до рекомендацій дитячого офтальмолога, який спостерігає дитину. У цілому підхід такий:
– якщо гострота зору (в окулярах або без них) хоча б одного ока 0,7–1,0, то дитина може сидіти за будь партою, довідка офтальмолога, для того щоб пересадили ближче, не потрібна;
– якщо гострота зору 0,4–0,6 − не далі 2 парти;
– при зорі нижче 0,4 − тільки за першою партою.

Як зберегти дитині зір?
Дозуйте зорові навантаження дитини. Обов’язково робіть 15-хвилинні перерви під час занять, чергуйте заняття із іграми на свіжому повітрі.

Відстань між очима і об’єктами зорової роботи (книги, екран комп’ютера) має бути не менше 40 см і строго фіксованою. Якщо ця відстань увесь час змінюється, очі дитини будуть у постійній напрузі, що може спровокувати розвиток спазму м’яза, який відповідає за фокусування (циліарного м’яза). Як наслідок, розвиток короткозорості. До речі, погіршення зору може спровокувати і викривлення в шийному відділі хребта. Обов’язково стежте за правильною поставою дитини.

Більше бувайте з дитиною на свіжому повітрі. Забезпечте їй правильне харчування з великою кількістю свіжих овочів, фруктів і ягід.

Регулярно показуйте дитину дитячому офтальмологу. Адже деякі патології можуть розвиватися без симптомів.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

2 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Юля

Доброго вечора скажіть будь ласка в дитини зір на одному оці -07 це погано.

Даша

Проблема зору у школярів наразі дуже актуальна. З десяти дітей у двох спостерігається діагноз міопія. Потрібно слідкувати за дитячим здоров’ям та виконувати поради спеціалістів з цієї статті, а також корисна інформація є на https://save24.me/ . Будьте здорові!

2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x