Причини зайнятися скандинавською ходою

Причини зайнятися скандинавською ходою

Нині цей вид спорту має більше 20 млн шанувальників у всьому світі. Адже за допомогою скандинавської ходи без зайвих навантажень можна спалити калорій не менше, ніж при бігу. А якщо ходити по пересіченій місцевості, то в два рази більше.

Скандинавську ходу вигадали в минулому столітті фінські спортивні лікарі для лижників – щоб ті продовжували тренуватися, коли лижний сезон вже позаду. Але потім з’ясувалося, що ці заняття заслуговують більш широкого застосування. Скандинавською ходою можна займатися у будь-який сезон і в будь-якому місці. І при цьому все спорядження – це звичайні прогулянкові кросівки і палиці з залізним наконечником, з яким зручно ходити м’якими поверхнями, як пісок або сніг. А для ходіння по асфальту є гумовий наконечник.

Опора на палиці дозволяє розвантажити коліна і тазостегнові суглоби, а також суглоби нижніх кінцівок (тому цей спорт дозволений людям з подагрою і сильним ожирінням – тобто тим, для кого більшість видів активності під забороною). Також ця хода допомагає скоригувати фігуру. Адже хода з палицями задіює 95 % м’язів, у той час як звичайна хода навантажує лише 45 %, а біг – до 60 %. Якщо ходити з палицями по годині щодня, можна за місяць схуднути на 3–4 кг (звичайно, якщо після тренувань не накидатися на пончики).

Регулярні заняття збільшують об’єм легенів на 30 %. Тому при бронхіальній астмі і хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ) ходьба з палицями – це те, що потрібно. Дослідження підтвердили, що скандинавська хода дозволяє знизити рівень холестерину в крові і нормалізувати тиск, та покращує роботу кишківника (позбавляє від закрепів), нормалізує обмін речовин. Крім того, це гарна профілактика остеопорозу. Енергійна ходьба береже від неврозів, безсоння і депресії, так як сприяє виробленню ендорфінів.
Як обрати палиці?

Палиці для цієї ходи є монолітні і телескопічні. Другі можуть розсуватися, тож їх зручно зберігати і перевозити, до того ж вони можуть «рости», тому їх краще купити дитині. А дорослим можна придбати монолітні карбонові палиці – більш міцні і надійні. На дорогих моделях вказано карбоновий індекс. Чим він вищий, тим жорсткіший і міцніший виріб. Початківцям підійдуть моделі з індексом 20−30 %. Тим, хто вже давно і регулярно займається, можна вибирати більш жорсткі палиці (30−80 %). Вироби з індексом 80−100 % – для спортсменів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x