Як в Україні борються проти дискримінації жінок?

Як в Україні борються проти дискримінації жінок?

Про український досвід у сфері підтримки жінок, які живуть із ВІЛ, Всесвітню конференцію зі СНІДу, перебування в Амстердамі й шляхи боротьби з дискримінацією і стигмою розповіли представниці БО «Позитивні жінки» вчора під час зустрічі в «Новій Добі».

Як зазначила заступниця голови правління БО «Черкаська мережа» Олена Стрижак, зараз відбувається фемінізація епідемії. Жінки дедалі частіше потрапляють у зону ризику: якщо раніше за статистикою ВІЛ-позитивних налічувалось 15%, то зараз понад 50%: «Є чіткий зв’язок інфікування і насилля. Часто жінки вступають у відносини з чоловіками, які нехтують їхніми думками й бажаннями. У деяких родинах різні погляди на методи профілактики, наприклад, годування дітей грудним молоком, у випадках, коли жінка ВІЛ-позитивна або відмова від необхідних препаратів, які унеможливлюють передачу вірусу. Це підвищує ризики інфікування, а ми ставимо за мету досягти нульових показників передачі ВІЛу від матері до дитини. Окрім цього, на конференції ми порушили питання наркозалежних позитивних жінок або тих, які знаходиться в місцях позбавлення волі. Ми говорили про їхню адаптацію, соціалізацію та підтримку».
Регіональна координаторка БО «Позитивні жінки» в Черкаській області Марія Севериненко додала: «Мене вразило, що за кордоном люди толерантно ставляться до ВІЛ-позитивних. До нас підходили на вулиці, в магазинах, з повагою ставилися до тих, хто приїхав на конференцію, навіть фотографувалися. Ми бачили досвід у розвитку жіночих ініціатив колег із Казахстану та Узбекистану. Нам є до чого прагнути».
– Це справді конференція можливостей! Ми мали змогу виступити на одній сцені разом із Шарліз Терон, Елтоном Джоном, принцом Гаррі. Ці люди справді допомагають тим, хто потребує підтримки, вони намагаються зрозуміти суть проблем. Тобто, частково ці персони присвятили своє життя наданню послуг людям, які живуть з ВІЛ. Елтон Джон чимало зробив для «ЧСЧ», засновнував благодійний фонд, спрямований на боротьбу зі СНІДом, проводив безкоштовні концерти. Якби у нас відомі особистості почали співпрацювати, то можливо, ми б подолали дискримінацію та стигму, – ділиться своїми враженнями Олена Стрижак.
В Амстердамі Марія Севериненко презентувала виставку-продаж хенд-мейд виробів, які виготовили представниці групи підтримки «Черкащанка+». Усі вилучені кошти передані на допомогу міському Центру допомоги жінкам «Мережка». Попри цей вклад центр потребує фінансової допомоги.
– Ми розвиваємо різноманітні жіночі ініціативи, зокрема, кризовий центр, для тих, хто потерпає від насилля. Нам потрібні кошти для ремонтних робіт у будівлі, а також для надання соціальних послуг. Необхідно створити безпечні умови, щоб жінки до нас зверталися і знали, що їм не загрожує небезпека від чоловіків-кривдників, – зауважила Марія Севериненко і додала, що за попередніми підрахунками для того, щоб підготувати центр для осінньо-зимового періоду необхідно 830 тис. грн. Цього вистачить для першочергових потреб, а саме: на ремонт даху, опалення, роботи, які стосуються водовідведення та енергопостачання. Згідно з проектно-кошторисною документацією для нормального функціонування потрібно близько 4,5 мільйонів. Зараз ми шукаємо спонсорів, гранти, паралельно проводяться ремонтні роботи у кімнатах. Більшість жінок разом із дітьми проживають у центрі від черкаського відділення Мережі ЛЖВ, але не всім вистачає місця.
– Для жінок кризовий центр запорука безпечного життя. У період військового конфлікту ми можемо надати тимчасове житло. Якщо порушуються якісь права, найчастіше це стосується ВІЛ-позитивних, то наша організація консультує, направляє до психолога чи юриста. Ми співпрацюємо із Гельсінської спілкою. Фахівці допомагають відстоювати права потерпілих від стигми і дискримінації, а також домашнього насилля. Проблема в тому, що жінки дуже зацьковані, вони бояться сказати про своїх кривдників, відчувають страх і сором перед суспільством. Тільки коли жінка буде розуміти, що вона може щось змінити в своєму житті, тоді будуть змінюватимуться ті, хто нас оточує. Це має бути не приклад того, що ми скаржимося, а доказ того, що українки готові відстоювати свої права і захищатися, – зауважила Олена Стрижак.
В Україні гостро стоїть питання захисту прав жінок в умовах збройного конфлікту та забезпечення їх активної участі у миротворчих процесах. Відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» необхідно об’єднати зусилля органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських об\’єднань, волонтерів для надання своєчасної допомоги постраждалим, що сприятиме мінімізації наслідків воєнних дій, що відбуваються на сході України, а також удосконаленню системи захисту та реабілітації постраждалих від гендерного насильства.

Дар’я Роженкова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x