Вітаміни, важливі для нашої шкіри

Вітаміни, важливі для нашої шкіри

Роль вітамінів у житті людини надзвичайно велика. Нестача вітамінів позначається насамперед на стані шкіри і може призвести до дуже сумних наслідків, навіть до важких захворювань. Які ж головні симптоми нестачі того чи іншого вітаміна?

Суха шкіра і нестача вітаміну А. При сухій шкірі ми, як правило, застосовуємо крем із ретинолом (вітамін А). Але його дефіцит необхідно заповнювати не тільки зовні, але і зсередини, включаючи в раціон продукти з високим вмістом ретинолу. Достатня кількість вітаміну А сприяє регенерації шкіри. В іншому випадку шкіра починає лущитися, а губи весь час пересихають. Рекомендована доза вітаміну А: дорослому від 700 до 900 мкг. Продукти, багаті на вітамін А, – молоко, сир, вершки, яйця, м’ясо, печінка, нирки, риба (тріска, палтус). Не зловживайте м’ясними субпродуктами.

Поява висипання на шкірі – дефіцит вітаміну В2. Значення вітаміну В2 (рибофлавін) у життєдіяльності організму величезна, оскільки він бере участь в усіх обмінних процесах. Підтримує нормальний стан шкіри і слизових оболонок, сприяє загоєнню ран. Захищає очі від впливу ультрафіолетових променів, зменшує стомлюваність очей. Симптомами дефіциту вітаміну В2 в організмі є тріщини в куточках рота, висипи і подразнення на шкірі, пурпуровий колір язика. Нестача цього вітаміну викликає запалення й почервоніння повік і рогівки, часто спостерігається випадання волосся. Рекомендована добова доза вітаміну В2: диференціюється залежно від статі та віку, і становить для чоловіків 1,3 мг, для жінок 1,1 мг.

Екзема і брак ніацину (вітамін В3). Вітамін В3 – це життєво важлива речовина, яка відповідає за здоров’я шкіри, нервової і травної систем. Дефіцит цього вітаму викликає пелагру, яка характеризується симптомами дерматиту (екземи), слабоумства і діареї. Також може з’явитися сверблячий висип, почервоніння шкіри, набряк язика. Важливо підвищити рівень вмісту вітаміну В3 при пелагрі, стан, який може бути фатальним за відсутності лікування. Рекомендована добова доза вітаміну В3 – до 16 мг. Нестачу вітаміну заповнюють продуктами рослинного походження, насамперед багатих на клітковину.

Дерматит – нестача вітаміну В7 (біотин). Біотин просто незамінний для здоров’я шкіри і волосся. Він відіграє важливу роль в обмінних процесах, синтезі глікогену, засвоєнні жирів і амінокислот. Одна з причин дефіциту вітаміну В7 – деякі харчові звички: зловживання смаженою їжею, алкоголем. Засвоєнню біотину і перешкоджають певні ліки (антибіотики). Симптоми нестачі вітаміну В7: блідість шкіри, дерматит, суха шкіра, випадіння волосся, нудота, втрата апетиту, слабкість, м’язовий біль. Рекомендована добова доза біотину для дорослих – 30 мкг.

Жовтизна шкіри – нестача вітаміну В12. Вітамін В12 містять лише продукти тваринного походження. Ознаками дефіциту вітаміну В12 є втома, погіршення зору, втрата апетиту, задишка. Також може виникнути злоякісна анемія, стан, за якого організм не засвоює вітамін В12. Як результат, не утворюються червоні кров’яні тільця. Цей стан пов’язаний із вітіліго, порушенням пігментації, коли на шкірі з’являються білі плями. За нестачі вітаміну В12 можлива також жовтизна шкіри. Еритроцити руйнуються і потрапляють у жовч. Рекомендована добова доза для дорослих –
2,4 мкг.

Псоріаз – нестача вітаміну Д. Відомо, що дефіцит вітаміну Д впливає на здоров’я кісткової тканини й викликає остеопороз. Проте, це може бути також значущим чинником розвитку псоріазу. Було виявлено, що місцеве застосування лікарських препаратів з вітаміном Д на уражених псоріазом ділянках шкіри, покращує її стан. Рекомендована доза: 15 мг на день для дорослих. Вітамін Д ми засвоємо, вживаючи яєчні жовтки, печінку, морську рибу, молоко й молочні продукти, крупи.
Передчасне старіння шкіри – нестача вітаміну Е. Жиророзчинний вітамін Е – потужний антиоксидант, який допомагає боротися із вільними радикалами. Вони утворюються в процесі перетворення їжі в енергію. Однак сам по собі вітамін Е захищає шкіру. Його необхідно вживати разом із вітаміном С. Рекомендована доза вітаміну Е – 15 мг на день для дорослих.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x