Як розпізнати радикуліт

Як розпізнати радикуліт

Ще 20 років тому на радикуліт страждали в основному пенсіонери. Нині це захворювання все більше вражає людей активного працездатного віку 30–40 років. Основна причина – малорухливий спосіб життя. Найчастіше це запущений остеохондроз або сколіоз. Радикуліт – їхнє ускладнення. До його виникнення може призвести також міжхребцева грижа або зсув хребетних дисків, різні процеси, що руйнують кістки або зв’язки, усілякі травми, гнійні захворювання в ділянці попереку або грудей, хвороби щитоподібної залози й інфекційні запалення в сечостатевій системі. Крім того, радикуліт можуть викликати надмірні фізичні навантаження, наприклад у спортсменів, так і малорухливий спосіб життя, як у працівників офісів.

Нестерпний біль може з’являтись у шийному, шийно-плечовому, грудному і попереково-крижовому відділах. Симптоми приблизно однакові. Найчастіше – різкий пекучий біль, або, як його ще називають, «простріл». А потім утрата чутливості м’язів або тканин, де був біль. За грудного радикуліту біль віддає в руку, і вона німіє, а за поперекового «прострілу» – у стегно, гомілку, аж до стопи. В останньому випадку людина може навіть кульгати. Відбувається це через запалення нервових корінців, які викликають порушення провідності нервових волокон по ходу всього нерва в інших ділянках тіла.
При шийному або шийно-плечовому радикуліті болить шия, іноді виникає головний біль, запаморочення, дискомфорт у плечах, потилиці. Іноді це може спричинити навіть погіршення слуху, зору або порушення координації рухів.

При грудному радикуліті відчувається біль у грудній клітці, а при попереково-крижовому – у попереку, зокрема при ходьбі, хворий не може нахилитися чи розігнутися, має біль у стегні, сідниці або нозі.

При будь-якому типі радикуліту біль з’являється раптово й посилюється під час підйому рівної ноги лежачи, при нахилах голови вперед чи при кашлі або чханні. Також радикуліт іноді виникає у вагітних – через збільшення навантаження на хребет під час росту плода.

У жодному разі те місце, де з’явився біль, не можна прогрівати та охолоджувати. Найкраще змастити його протизапальними мазями. Вони частково знімуть больові відчуття. Після цього необхідно звернутися до лікаря, щоб він призначив індивідуальне лікування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x