У Матусові з’явився сучасний дитячий майданчик

У Матусові з’явився сучасний дитячий майданчик

Село Матусів – один із найбільших населених пунктів на Шполянщині. У ньому проживає понад 5 000 жителів. Багато серед них молоді. Тут працює аж дві сільські школи, в кожній із яких виховують і навчають майже по півтори сотні дітей. Найбільша і найдавніша з них – Матусівський навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2» Шполянської районної ради Черкаської області. Саме тут у кінці серпня завдяки народному депутату Геннадію Бобову з’явився сучасний дитячий ігровий майданчик.

У день відкриття в Матусові було по-святковому радісно. На урочисту подію зібралися і дорослі, і діти. Малеча захоплено крутилася на каруселях, опановувала новісінькі гойдалки, бігала по місточках дитячого містечка. Скрізь лунала музика, в повітрі – ледь відчутний запах свіжої фарби.

Підходимо до невеличкої і доволі тендітної на вигляд дівчини, яка уважно стежить за тим, як катається на гойдалці україночка у вишиванці із віночком на голівці.

– А я б оце й сама погойдалася, – зізнається колишня учениця Матусівського НВК №2 Альбіна Різник, – але вже якось трохи соромно. Моя «гойдалка» тепер у Черкасах, в училищі. Шкода, що коли я тут вчилася, такого майданчика не було. Ну, нічого, моя менша сестричка пограється. Відтоді, як встановили каруселі, Лізка просто зникла з дому. Прибіжить в обід, щось перехопить – і гайда на майданчик знову. Вже не може дочекатися, коли в садочок документи оформимо.

– Таких майданчиків у селі справді більше немає, – приєднується до розмови мама двох діток із Матусова Валентина Тарасюк. – Моїй старшій, Даші, 8 років. Вона тепер тут весь час проводить. А ось Сашенька, молодша, наступного року піде в садочок. Спасибі Геннадію Борисовичу, буде де дитині гратися.

Народний депутат, який завітав на свято, поводить себе як завжди просто: щиро посміхається, потискає руки, жартує з дорослими і дітьми.

– Якщо ми хочемо, щоб наші села роз­вивалися, в них має залишатися молодь і лунати дитячий сміх. Але для цього потрібно створити умови. В першу чергу – це гідна й оплачувана робота, по-друге, сучасна інфраструктура. Люди мають отримати нову якість життя в українських селах, – говорить Геннадій Бобов.

– Наш садочок «Малятко» при НВК відвідують цього року 32 вихованці. У ньому діє дві групи, які займаються вихованням дошкільнят протягом цілого року, навіть улітку. Він у нас не дуже новий, ремонти робимо за власні та батьківські кошти, тому дуже раді, що нам зробили такий подарунок, – розповідає вихователь різновікової групи Матусівського НВК №2 Леся Соловйова. – Особливо приємно, що він стане у пригоді не лише для садочка чи школи, а й для всього села. Майданчик у нас недавно, а мами і бабусі з онуками вже приходять сюди щовечора, відпочивають, а діти граються. Це дуже добре, бо село велике, а повести дітей раніше і не було куди. Велика подяка за це Геннадію Борисовичу. Хоча країна велика, але він встигає допомагати всім. Ми це точно знаємо, бо і газети читаємо, і телевізор дивимося. І про нас, виявляється, не забув.

Жителі Матусова дякують народному обранцю квітами і щирими словами. І ось урочистий момент перерізання стрічки! По завершенні, як і годиться, гостей запрошують відвідати школу, пройти її коридорами та кабінетами.

– Матусівський НВК №2 має досить тривалу історію. Цього року будівлі, в якій він розміщується, виповнюється 50 років, – розповідає директор Матусівського НВК №2 Юрій П’яних – Її відкрили 1 вересня 1968 року. Школа виступила новатором у Шполянському районі по створенню кабінетної системи навчання, дала дорогу в життя багатьом відомим людям. Учнівський і педагогічний колективи багато зробили для благоустрою шкільного подвір’я та обладнання навчальних класів і кабінетів. На жаль, сьогодні фінансування закладу недостатнє для того, щоб повністю забезпечити потреби дітей і батьків, але є люди, для яких потреби сучасної освіти мають велике значення. З Геннадієм Борисовичем співпрацюємо вже давно. Кілька років тому він подарував у садочок великий плазмовий телевізор. Ну а зараз ми отримали ще один дуже потрібний і цінний подарунок. Ми всі щиро вдячні Геннадію Борисовичу за те, що він дійсно турбується про дітей та розвиток села.

Під час огляду школи депутат звертає увагу на класні кімнати, меблі, відвідує кухню та їдальню. Його супроводжують представники місцевої влади, дають свої коментарі побаченому.

– Ситуація з освітою у нас особлива, – відзначає голова Матусівської ОТГ Василь Колісник. – Є села, де не набирається учнів навіть на одну школу, а нам пощастило наповнити аж дві. У Матусові проживає понад 5 тисяч жителів. Є багато молоді. Ця школа хоч і зветься «другою», але за кількістю учнів вона перша. Лише нинішнього року за парти сяде 140 учнів. І це дуже добре, що саме тут розташований новий дитячий майданчик, який буде корисним для всіх селян.

Олена Столяр, фото Олександр Рибалка

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x