Заїди у дитини: причини та лікування

Заїди у дитини: причини та лікування

Неприємне подразнення, тріщинки і запалення у куточках рота – поширене явище, яке в народі називать заїдами. Найбільш схильні до цих неприємних подразнень жінки і діти, адже їхніх шкіра тонша і чутливіша, ніж у чоловіків. Цей дефект часто плутають із герпесом, тому важливо вміти відрізнити перше від другого, а також знати, чим лікувати заїди у дітей.

Заїди на губах у дитини можуть з’являтися у будь-якому віці. Проте частіше ці запалення з’являються у 3–8 років при загальному зниженні імунітету в сукупності з атакою шкідливих мікроорганізмів. Причини цього можуть бути різними: неправильна гігієна порожнини рота, авітаміноз, алергічні реакції, гінгівіт, цукровий діабет, карієс і пульпіт, механічні пошкодження шкіри та інші.
Лікування тріщин у куточках вуст зазвичай має легкий характер і не вимагає кардинального медичного втручання. Лікування проводять вдома з використанням препаратів, рекомендованих фахівцем. Це знезаражувальні креми та мазі, рослинні олії (найчастіше олія обліпихи або шипшинова), вітаміни для стимуляції захисних сил організму, при необхідності – протигрибкові та противірусні препарати.
Для того, щоб позбавитися від заїд у дітей, лікування потрібно починати при перших їхніх ознаках. Із раннього віку дитину слід привчати ретельно дотримуватися правил особистої гігієни. Раціон має бути збалансованим і містити велику кількість вітамінів і жирів. Необхідно постійно підтримувати захисні сили організму малюка – за допомогою загартовування, прийому вітамінів, фізичної активності, ігор на свіжому повітрі.
Корисними будуть полоскання рота і промивання тріщин на губах різними лікарськими розчинами. Це можуть бути як спеціалізовані препарати, так і рекомендовані лікарем засоби, які є в кожному будинку – харчова сода, лікарська ромашка, сік алое. Схема лікування варіюється залежно від віку дитини і типу поразки, яка викликала заїди.

Щоб прискорити процес одужання, фахівці радять дотримуватися такої терапевтичної схеми:
– корекція дієти. У раціон дитини вносять продукти, багаті вітаміном В2. Його містять червоні сорти м’яса, зелені овочі, гречана крупа. Із меню необхідно прибрати продукти, що подразнюють слизові оболонки – солоне, кисле і занадто гаряче.
– приймайте лікарські препарати, що мають антибактеріальну дію і загоюють. Проводять також загальну імуностимулюючу терапію. Якщо заїди у дитини викликані грибковим ураженням, то насамперед усувають його.
Самостійно і без ускладнень заїди можуть пройти протягом півтора-двох тижнів. Компетентне і своєчасне лікування допомагає скоротити цей термін майже вдвічі. До того ж, воно значно підвищує комфорт дитини і відчутно знижує ризик рецидиву.

Реклама

4 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x