ОТГ на Черкащині навчали ефективно планувати доходи

ОТГ на Черкащині навчали ефективно планувати доходи

Ефективно планувати доходи, контролювати видатки та залучати фінансові потужності з незалежних джерел вчили представників громад-об’єднавців Черкащини. Представники 26 ОТГ області днями відвідали семінар «Місцеві бюджети об’єднаних територіальних громад: планування, виконання та механізми збільшення надходжень». Про це «Нова Доба» дізналася із прес-служби Черкаської ОДА.

Ініціювали проведення таких навчань Департаменти фінансів та регіонального розвитку спільно з Черкаським центром розвитку місцевого самоврядування. Серед головних завдань семінару – навчити у громадах ефективно розподіляти кошти, обраховувати видатки та дієво користуватися державними й міжнародними програмами фінансової підтримки.

– Громади – це повністю самостійна, навіть автономна структура, яка просто зобов’язана чітко планувати свою дохідну частину, дбати про розвиток та подальше збагачення, – наголосив заступник очільника області Ярослав Березань, вітаючи учасників навчань. – Це вимагає знання основ бюджетування від фахівців громад. Та, звісно, фінансової дисципліни. Оскільки саме тоді ми можемо говорити про якісні управлінські рішення.

Він додав, що громади мають чимало варіантів для залучення коштів. Зокрема йдеться про Державний фонд регіонального розвитку. Він надає максимальну підтримку ОТГ і в подальшому буде її тільки посилювати.

Водночас, за словами посадовця, громади мають підтримувати власних підприємців, які своїми податками наповнюють бюджет, та створювати належні умови для їхнього розвитку. Про підтримку місцевого підприємництва як один з елементів збільшення надходжень до ОТГ розповіли представники Регіонального фонду підтримки підприємництва в Черкаській області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x