Науковці ЧДТУ – на вістрі науково-технічного прогресу

Науковці ЧДТУ – на вістрі  науково-технічного прогресу

Наука жодної миті не стоїть на місці, й Черкаський державний технологічний університет упевнено рухається вперед з розвитком науки. Науковці технологічного вишу повсякчас працюють над новими розробками, проектами, вдосконалюють сучасні технології, впроваджують інновації, проводять дослідження та роблять важливі відкриття.

Отож, одними з актуальних наукових проектів, над якими працюють науковці кафедри комп’ютерних наук та інформаційних технологій управління під науковим керівництвом доктора педагогічних наук, професора Юрія Триуса, є наступні:

– Теорія і практика створення та використання інформаційно-комунікаційних технологій в науці, освіті, економіці й техніці. Цей проект має на меті розробку створення інформаційних технологій, інформаційно-аналітичних систем управління та інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень; розробку і впровадження інноваційних комп’ютерно-орієнтованих систем навчання математичних і комп’ютерних дисциплін;

– Теоретичні і практичні засади інформатизації закладів охорони здоров’я. Мета досліджень – розробка теоретичних основ упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у закладах охорони здоров’я; створення моделей і методів прийняття рішень у сфері охорони здоров’я в умовах ризику, невизначеності й нечіткості; створення адаптивних шаблонів електронних медичних документів для медичних інформаційних систем «Доктор Елекс» і «ЕМСІМЕД»; створення платформи дистанційного навчання для медичних працівників у системі підвищення кваліфікації лікарів.

На кафедрі приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій університету ведеться розробка мобільного ультразвукового хірургічного інструменту для військової та цивільної медицини. Інструмент призначений для проведення операційних втручань, зокрема в екстремальних умовах.
Серед переваг такого інструменту науковці визначають: мобільність, простоту та легкість у використанні, надійність та можливість самостерилізації.

Команда MUSIC-Med (Mobile Ultrasonic Surgical Instrument for Civil-military Medicine) у складі Костянтина Базіла та Василя Заїки стала фіналістом конкурсу інженерних стартапів Vernadsky Challenge (Дніпро, 2017) та переможцем першого всеукраїнського конкурсу біомедичних стартапів MBioS Challenge (Київ, 2018) в номінації стартапів на стадії ідеї.

Вражають розробки й досягнення Черкаського державного технологічного університету в галузі робототехніки. На кафедрі приладобудування, мехатроніки та комп’ютеризованих технологій під керівництвом кандидата технічних наук, доцента Юлії Бондаренко науковці розробили декілька варіантів мобільних роботів, що здатні долати перешкоди під час руху.

Наприклад, мобільні роботи виконані у вигляді робомашин та побудовані на основі потужних контролерів із застосуванням елементів штучного інтелекту. Це дозволяє робомашині самостійно змінювати напрямок руху, огинаючи перешкоди на трасі. Інший варіант мобільного автономного робота здатний демонструвати рух заданою траєкторією шляхом пошуку траси певного кольору. Радіокерований дирижабль – ще один варіант мобільного робота, сконструйований та запрограмований студентами у межах дисципліни «Робототехнічні системи та комплекси». Автономні робомашини використовуються для участі в перегонах типу «Roborace». На аналогічних платформах можуть бути реалізовані будь-які рухомі роботи, наприклад, інформаційні та рекламні роботи, роботи для розмінування або збору зразків на небезпечних для людини територіях тощо.

Ще одна сучасна розробка науковців ЧДТУ – це роботизований прототип людської руки (кисть до зап’ястя). За автономного керування роботизована рука реалізовуватиме функцію маніпулятора та буде виконувати дії за наперед заданою програмою. Роботизований прототип людської руки може слугувати для дослідження біопотенціалів м’язів передпліччя людини, бути базою для створення повноцінного біопротезу людської руки або лабораторного маніпулятора.

Науковці ЧДТУ також розробляють автоматизовані системи для відтворення графічних об’єктів. Серед таких проектів:

– робот-художник (кресляр) – автоматизована система відтворення графічного об’єкта. Виконавчим інструментом є кулькова ручка, якою робот викреслює геометричну фігуру за заданою програмою. Замість ручки можна пустити в дію фрезу та отримати міні-фрезерний станок з ЧПУ, або сопло екструдера – матимемо 3D-принтер;

– лазерний гравіювальний станок – автоматизована система для лазерного гравіювання заданих графічних об’єктів. Під час презентацій з легкістю гравіює емблему ЧДТУ.

Нині науковці працюють над перспективними напрямками, такими як ройові роботи. Наразі технологію ройових роботів досліджують на одному міні-роботі, так званому «роботі жучку». Цей робот побудований на одному мікроконтролері, який одночасно є і мозком робота, і його тілом – містить керівну програму й виконує роль платформи для переміщення. Ройові роботи здатні підтримувати постійне «спілкування» один з одним та спільно виконувати різні задачі. Ройові технології зараз активно використовуються в сільському господарстві, наприклад, для забезпечення запилювання рослин за відсутності природних запилювачів-комах, а також у військовій справі, зокрема для стеження та розвідки.

Відомий вислів політичного діяча, дипломата, вченого Бенджаміна Франкліна «Ми пізнаємо цінність води, лише коли колодязь пересихає» – став девізом трирічного міжнародного проекту «Water Harmony, Eurasia-II». Учасником цього проекту є кафедра хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ під керівництвом доктора технічних наук, професора Геннадія Столяренка.

Проект об’єднав навколо себе університети з Норвегії, Молдови, Білорусі, Казахстану, Таджикистану, Киргизстану та України.

Протягом проекту кращі студенти отримують можливість річного навчання та наукової діяльності в університеті Норвегії на повному забезпеченні норвезького університету. Викладачі ж отримують можливість пройти там тижневі стажування.

З 2016 року кафедра є учасником програми «Erasmus +». У межах проекту ЕАС/А04/2014 «Harmonizing water related on graduate education» передбачено створення консорціуму із десяти університетів: Норвегії, Польщі, Німеччини, України, Шрі-Ланки та Китаю. Проект має наукове спрямування, а виділені Євросоюзом кошти спрямовуються на створення нових процесів та технологій в галузі підготовки якісної питної води та очищення стічних вод.

Прес-служба ЧДТУ

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x