У ЧНУ згадали події Майдану

У ЧНУ згадали події Майдану

Цими днями Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького вшановує громадянський подвиг учасників українських революцій ХХІ століття та пам’ять героїв Небесної Сотні. Про це «Нова Доба» дізналася у прес-службі навчального закладу.

21 листопада в навчально-науковому інституті фізичної культури, спорту і здоров\’я відбулася тематична зустріч студентів із випускницею університету, учасницею Революції гідності і Євромайдану Яною Щербатюк-Соломахою. Вона поділилися спогадами і враженнями про найстрашніші дні перебування на Майдані у 2014 році. Гостя нагадала студентам, що молодь – це рушійна сила всіх революційних подій в історії України. Вона звернула увагу, що нині по-іншому зазвучали гасла: «Слава Україні! Героям Слава!», «Слава нації!», «Душу й тіло ми положим за нашу свободу»…

– Майдан для українців – це справді неймовірне місце, це свобода, це та потужна точка енергії, де Герої встигли відчути все: і радість, і безвихідь, і горе, і біль, і гордість, і повагу, і гідність, – вважає Яна Щербатюк-Соломаха.

Директор інституту Леонід Нечипоренко закликав студентів бути активними і свідомими у своїй патріотичній діяльності, створювали свою державу, в якій їм жити і виховувати своїх дітей, а не бути соціальним планктоном в нашій та європейських країнах. Леонід Анатолійович наголосив, що студенти інституту беруть активну участь у бойових діях на сході нашої держави. На жаль, двоє з них віддали своє життя: це В’ячеслав Гага та Сергій Епіфанов.

Хвилиною мовчання студенти вшанували їх та всіх борців за волю України.

Згадати революційні події, осмислити їх такою була мета цілого циклу заходів в інститутах та на факультетах ЧНУ.

Студенти-першокурсники навчально-наукового інституту інформаційних та освітніх технологій зустрілися з третьокурсником Андрієм Піпкою. Андрій – учасник АТО, а нині опановує спеціальність «Автоматизація та комп\’ютерно-інтегровані технології» в ЧНУ.

– Жовтень-листопад для України – революційний період: Революція на граніті, Помаранчева революція, Революція гідності. За 28 років відновлення Незалежності Україна пережила три революції. Учасників усіх трьох революцій об’єднує одна мета: ми хочемо жити у вільній незалежній країні, розмовляти своєю мовою, розвивати свою культуру, будувати державу в умовах свободи.

За цей час у нашій свідомості відбулися суттєві зрушення. Це в першу чергу стосується самоідентифікації, національної свідомості, громадянської активності і духовної сфери. Зміни саме в духовній сфері призвели до потреби створення Єдиної церкви. А об’єднання церкви – це суттєвий крок до об’єднання всього українського суспільства. Бо вся історія наших перемог – це історія єдності, вся історія поразок – це історія розбрату.
Ми всі змінилися. Ми навчилися жертвувати на благодійність, ми навчилися створювати свій культурний продукт: українське кіно, українська книга, українська пісня, українське вбрання. Сьогодні говорити українською – модно. Принаймні у нашому студентському середовищі. А значить наші дії продукують зміни, а значить жертви не були даремні!

Вічна пам’ять усім, хто загинув за Україну! Віка і здоров’я тим, хто боронить її Незалежність сьогодні! – зазначає ректор університету Олександр Черевко.
Нагадаємо, університетська громада вшановує громадянський подвиг учасників українських революцій ХХІ століття та пам’ять героїв Небесної Сотні.

З 20 по 23 листопада про історичні для України події говорять на кураторських годинах, круглих столах, гуртках і літературних студіях, зустрічах із учасниками тих подій. Проводяться також доброчинні й просвітницькі акції.

У фойє навчального корпусу № 1 розгорнуто інсталяцію, присвячену Майдану, та фотовиставку «Черкаський національний у подіях Майдану».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x