«Ми маємо бути готові до відсічі в будь-який час»

«Ми маємо бути готові до відсічі  в будь-який час»

Важкі реалії сьогодення примушують нас говорити про воєнний стан, бойову готовність. Особливо це актуально після останніх подій, пов\’язаних з діями агресора. Напередодні Дня Збройних сил України ми поспілкувалися з обласним військовим комісаром Євгенієм Курбетом про те, в якому режимі працює Черкаський обласний комісаріат.

Хоча Черкащина не ввійшла до тих 10 областей, де ввели воєнний стан, та заходи на посилення оборони нашого краю проводять у повній мірі. Усі військові формування мають були готовими до відсічі збройній агресії. Що стосується Черкащини, то військові частини та установи переведені у повну бойову готовність розпорядженням Генерального штабу.

− Ми повернули з відпусток тих, хто не потребував тривалого терміну лікування у лікувальних закладах, провели розрахунки щодо доукомплектування штатів воєнного часу, підготували техніку й озброєння до виконання завдань за призначенням. Усі посадові особи виконують обов’язки на робочих місцях, що передбачені штатами воєнного часу. Військові комісаріати, своєю чергою, проводять уточнення військового обліку, − пояснює Євгеній Олександрович.

Резервістів із Черкащини уже направили у три навчальні центри. Проходитимуть навчання від 15 до 20 діб у навчальних центрах «Старичі», «Полтава», «Десна».

− Також продовжуватимемо комплектувати навчальні центри, що розташовані в Бердичеві та Василькові, − зазначив військовий комісар. Навчальні центри передбачають певні спеціальності: артилеристи, танкісти, фахівці зв’язку, протиповітряної оборони. Тому відповідно до потреби доукомплектування саме бойових військових частин Збройних сил ці фахівці й визначили завдання.

Крім того, правовий режим введення воєнного стану передбачає координацію дій радами оборони областей. На тих територіях, де введений воєнний стан, відбулися ради оборони областей, а в нашому регіоні провели нараду під керівництвом очільника області щодо питань підготовки до можливого введення воєнного стану. Організували взаємодію провоохоронних органів, силових структур, створили єдиний центр управління, який координуватиме рада оборони. Також визначили завдання для районів.

− Насамперед значна увага звернена на охорону Черкас, важливих державних об’єктів та комунікацій, посилення перепускного режиму на важливі об’єкти, охорону мостів, переходів і так далі. Провели розрахунки потреби транспортних засобів для доставки зброї, боєприпасів, матеріально-технічних засобів для підрозділів територіальної оборони. На території Черкащини формується бригада територіальної оборони, батальйон та рота охорони. Це все потребує забезпечення, злагодження й приписку особового складу, − пояснив Євгеній Курбет.

«Ми маємо бути готові до відсічі  в будь-який час»

Військові комісаріати, крім усього, проводять облік добровольців, які захотіли захищати свою територію в разі агресії. Останнім часом їхня кількість зросла, ми ведемо облік. Наприклад, людина виявила бажання, але не відповідає за станом здоров’я, віком чи не має певної військово-облікової спеціальності. Наше завдання розподілити: до 40 років – у бойові військові частини, хто старший – у батальйон тероборони. Ми маємо виявити тих, хто не має навичок, та підготувати їх. Задля цього проводитимемо єдиний стрілецький день на полігонах нашої області. Головне – всі мають зрозуміти, що країна в небезпеці. І досі йде гібридна війна. Ми маємо бути готові до відсічі в будь-який час.

Нині в області уже завершилась призовна кампанія. Призов був складним через значну трудову міграцію. За словами Євгенія Олександровича, багато хлопців призовного віку сторожко ставляться до служби в армії, адже й досі йдуть бойові дії.

− Я хочу наголосити, що рішенням Верховного головнокомандувача Президента України строковики не проходять службу в зоні проведення Операції Об’єднаних сил, а лише в навчальних частинах або пунктах постійної дислокації бойових військових частин, − підкреслив Євгеній Олександрович.

Також він додав, що призов виконали на 100 %. Єдиним проблемним районом став Монастирищенський, де виконання плану становить близько 50 %, але завдяки іншим районам план виконали.

З 2014 року юнаків призивають із 20-річного віку, хто молодший, тобто 18−20 років, − за власним бажанням та згодою батьків. Це зроблено для того, щоб зняти напругу в населення.

− Усі випускники військових кафедр є військовозобов’язаними та перебувають на обліку у військових комісаріатах. Вони – другі в черзі на призов, адже першими будуть ті, хто проходив службу, перебував у зоні АТО й зарахований до оперативної черги військових частин, − розповів військовий комісар. – Щороку призиваємо незначну кількість випускників цих кафедр, їхній призовний вік – до 42 років. Служать вони 18 місяців за призовом офіцерського складу. Під час мобілізації будуть призвані відповідно до свого фаху і військового звання, але вже на офіцерську посаду.

Також Євгеній Олександрович наголосив на тому, що мобілізація розпочнеться тоді, коли буде рішення Верховного головнокомандувача, затверджене Верховною Радою. Але це можливо лише в разі широкомасштабної агресії і за потреби збільшувати резерви.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x