Викладачі та студенти взяли участь у презентації книги про Майдан

Викладачі та студенти взяли участь у презентації книги про Майдан

У Черкаському обласному художньому музеї презентували книгу «Майдан від першої особи». Захід пройшов у межах проекту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія». Упорядники видання з весни 2015 року записували спогади учасників і очевидців регіональних подій Революції Гідності. Ці записи здійснювалися, щоб доповнити створюваний архів усної історії, призначений для збереження пам’яті про ті події. Усього в областях України було зібрано 415 інтерв’ю. Про це «Нова Доба» дізналася у прес-службі Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.

Ідея видати на основі регіональних записів збірник спогадів належить інтерв’юерам. Робота над книгою розпочалася із середини 2016 року.

– Ця книга розповідає про важливу сторінку в історії України. У виданні розглянуто регіональний фактор. Детально розкрито події Майдану в різних областях і містах, – зазначає координатор проекту «Майдан: усна історія» Тетяна Ковтунович.

Одним із співавторів книги став доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Віталій Масненко. Він записував спогади учасників і очевидців Майдану на Черкащині. Саме він вніс важливу пропозицію щодо включення до збірника документальних джерел.

– Я збирав спогади черкасців, смілян та уманчан. У кожному з регіонів сприйняття Майдану було різним, індивідуальним. Тож читач простежить тональність і боротьбу позицій, краще зрозуміє тодішні події, – говорить Віталій Васильович.

Згадали на презентації книги і про унікальний учнівський Майдан в Умані. Його організаторкою була Інна Зозуля, яка нині є студенткою магістратури Черкаського національного університету. Дівчина розповіла, що вона, 16-річна учениця, разом із сестрою і братом знайшли однодумців і організували власний Майдан у рідному місті.

– У той час, коли ми організовували Майдан в Умані, мій батько та батьки інших молодих людей відстоювали свої права в Києві. Ми також не могли стояти осторонь. Тішило те, що до нашої ініціативи приєднувалися школярі та дорослі, – розповідає Інна.

Захід пройшов у відкритому форматі. До участі були запрошені громадські діячі, політики, митці та молодь. Побували на ньому й студенти, викладачі та аспіранти Черкаського національного. Кожен мав змогу почути про Майдан від учасників та дізнатися більше про історичну подію в своєму регіоні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x