Черкаська агенція регіонального розвитку підбила підсумки року

Черкаська агенція регіонального розвитку підбила підсумки року

Сьогодні у прес-центрі «Нової Доби» представники Агенції регіонального розвитку та місцевих громадських організацій підсумували свої досягнення за 2018 рік, розповіли, які територіальні громади були створені та які місцеві бізнеси отримали корисні послуги.

Результати діяльності Агенції регіонального розвитку представила директорка організації Любов Ропало. За її словами, цьогоріч вони зосередили увагу на розробці стратегій розвитку ОТГ, проектів регіонального розвитку та проектів розвитку громад. Окрім того, протягом останніх 10-ти місяців надавали консультації представникам ОТГ, МСБ щодо написання проектів на залучення коштів у якості грантової допомоги.
Черкаська агенція регіонального розвитку підбила підсумки року
– Агенція регіонального розвитку, як платформа комунікації 4-х ключових суб’єктів – влада, бізнес, громадськість та наука. Останній – один із важливих моментів у розгортанні смарт-спеціалізації. Ці напрямки ми зберігатимемо й у наступному році – розвиток ОТГ і підтримка малого та середнього підприємства, а також міжрегіональна співпраця, – говорить пані Любов. – Зараз супроводжуємо стратегії розвитку двох ОТГ – Соколівської та Єрківської. Також адмініструємо конкурс проектів організацій громадянського суспільства для Шполянської ОТГ. Бюджет цього конкурсу – 100 тисяч гривень. Розробили 3 платні послуги, за двома з них отримували фінансову підтримку.

За словами директорки, за ініціативи АРР у 2018 році організували дві школи МСП. Для реалізації проекту з обласного бюджету виділили 180 000 гривень, від слухачів поступило – 54 500 гривень. При цьому на 1 слухача з обласного бюджету витратили 3 750 гривень.

У цьому році представники АРР брали участь у численних відкритих заходах або самостійно їх організовували. Зокрема, були партнерами в організації Черкаського міжнародного економічного форуму, Торгово-економічної місії в Білорусі на першому Форумі регіонів, Регіональному форумі «ГРАНТуємо зміни 4.0», Відкритому просторі «Зміни на місцях: що ми можемо робити разом?». Силами АРР у межах проекту «Децентралізація на практиці – вчимося один від одного» організували чимало навчальних візитів, на які не витратили жодної бюджетної гривні.

Черкаська агенція регіонального розвитку підбила підсумки року

Про проектну діяльність організації та її доходи розповіла проектний менеджер Агенції регіонального розвитку Світлана Грушка. Як вона зауважила, що цьогоріч реалізували проект від ICAP «Єднання» на суму до 1 000 долларів (мета – організаційний розвиток Агенції). Нині у процесі реалізації 4 грантові проекти – «Сприяння регіональній професійній освіті у сфері сільського господарства та розвитку сільських територій в країнах Східного партнерства», «Децентралізація на практиці – вчимся один від одного», «Громадянське посередництво заради формування нових об’єднаних міських громад», «Ефективна регіональна модель взаємодії неурядових організацій».

Загалом за 2018 рік прямих доходів (розробка стратегій розвитку ОТГ, реалізація партнерських грантових проектів) агенція отримала до 150 тисяч гривень. Непрямих (під час реалізації партнерських грантових проектів та адміністрування 1 і 2 МСП замовили послуги у підприємців області) – 200 000 гривень.

– Ідеї проектних заявок виникали за потребами. Маємо проблему чи потребу – є грант. Перша потреба була у більш тісній співпраці з іншими агенціями, обмінятися досвідом, – розповідає пані Світлана. – Гранти для АРР дуже важко шукати, оскільки ми є неприбутковою організацією, але не організацією громадянського суспільства. У багатьох донорів є чітка вимога, щоб заявки подавали від громадських організацій. Наша Агенція може виступати арбітром або організатором громадських ініціатив у регіоні, наприклад, якщо громадські організації мають однакову мету, але не можуть знайти якогось консенсусу. Ми можемо робити спільні проекти із ГО, консолідувати їх. Ми відкриті до співпраці, завжди готові надати консультації, долучитися до написання грантів, готові поділитися своїм досвідом і компетенцією.

Черкаська агенція регіонального розвитку підбила підсумки року

Представники Агенції уже написали та подали 4 грантових проекти на суму близько 2 млн гривень – «Синергія співпраці між агенціями регіонального розвитку, владою та бізнесом», «Підвищення рівня психологічної мотивації керівників ОТГ для проведення реформ на місцевому рівні», «Розвиток громадянського суспільства в громадах Черкаської області», «Збереження історичної спадщини Холодного Яру».

Черкаська агенція регіонального розвитку підбила підсумки року
На прес-конференції була присутня й голова ГО «Відкритий світ» Альона Коваленко. Вона розповіла про їхню міжнародну співпрацю.
– Наше об’єднання новостворене. Будемо залучати до розвитку громади не лише представників із Черкас, а й зацікавлених громад ближніх районів. Адже ми націлені на те, щоб був культурний обмін між громадами навіть на міжнародному рівні, – зауважує пані Альона та додає, що цьогоріч вони заручилися підтримкою турецького міста Кушадаси. Вже презентували міській владі Черкас договір про взаємну роботу і співпрацю із цим містом. Делегація у складі представників громадської організації та влади Черкас нещодавно відвідала Туреччину, щоб налагодити контакт та майбутню співпрацю. Наразі проект на стадії підписання.

Любов Ропало додала, що наразі вона разом зі своєю командою проводять переговори із Австрійською агенцією розвитку бізнесу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x