Мандарини: користь і шкода

Мандарини: користь і шкода

Ці цитрусові – незмінний атрибут усіх зимових свят. На застіллях, вечірках, корпоративах та і просто вдома після вечері ми з’їдаємо по три та більше мандаринів. Про корисні властивості цього фрукта та кому не слід його вживати – читайте далі в матеріалі.

Як представник сімейства цитрусових, мандарин насичений вітаміном С. Окрім того, він містить вітамін D, який має протирахітну дію і вітамін К, здатний забезпечити еластичність кровоносних судин. А ось нітратів у мандаринах не буває. З лимонною кислотою ці шкідливі речовини не вживаються.

Не менш важливою є наявність у мандаринах досить великої кількості калію, який покращує роботу серцево-судинної системи. При цьому його підвищений вміст у цих фруктах дозволяє використовувати мандарини як універсальний засіб від набряків. Наприклад, якщо перед сном з’їдати кілька мандаринів, то вранці під очима не буде характерних «мішків» і синяви.

Сік і м’якуш мандарина цілюще діють на роботу шлунково-кишкового тракту, даючи змогу позбавитися від запорів і метеоризму. Також свіжа мандаринова шкірка є чудовим засобом при діареї. Крім цього, останні наукові дослідження в галузі гастроентерології показали, що регулярне вживання мандаринів допомагає відновити тканини печінки, пошкодженої в результаті різних інфекційних і вірусних захворювань, включаючи гепатит.

Проте не варто зловживати мандаринами. Попри лікувальні властивості, ці цитрусові можуть і на­шкодити людині. Вони подразнюють нирки і слизову оболонку шлунку й кишечнику. Тому мандарини не рекомендують при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечнику, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x