У Черкасах відкрилася виставка до Дня Соборності України

У Черкасах відкрилася виставка до Дня Соборності України

У День Соборності України у Черкаському обласному художньому музеї відкрили фотодокументальну виставку «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України». Вона організована Українським інститутом національної пам’яті у співпраці з видавництвом «Родовід». Діятиме документальна експозиція в Черкасах протягом місяця. Про це «Нова Доба» дізналася у Департаменті культури та взаємозв’язків з громадськістю.

У 1918 році власницький знак із монет часів князя Володимира Великого взяли за основу для малюнків герба та печатки Української Народної Республіки. «…Се оздоба питоменна, не запозичена, зв’язана з нашоютисячолітньою державною політичною i культурною історією», – писав Михайло Грушевський, коли Тризуб було затверджено гербом УНР.

Тризуб фактично легітимізував історичний зв’язок модерної України із Руссю – як головної її спадкоємиці. Він став одним із головних атрибутів незалежної Української держави, а також важливим маркером української національної ідентичності.

Упродовж усього XX ст. Тризуб надихав митців на створення його художніх інтерпретацій. Виставка присвячена роботам Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна, Роберта Лісовського, Миколи Битинського, Ніла Хасевича, Святослава Гординського, Андрія Гречила, Івана Турецького, Олексія Кохана та ін.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x