У ЧДТУ музеєзнавці вчились «читати» та експертувати українські рушники

У ЧДТУ музеєзнавці вчились «читати» та експертувати українські  рушники

У межах Тижня історії, музеєзнавства та експертизи культурно-історичних цінностей 19 лютого 2019 р. в Черкаському державному технологічному університеті відбулася відкрита лекція «Вишивка як духовна та матеріальна цінність українського народу», яку на високому професійному рівні провела завідувач відділу етнології Черкаського обласного краєзнавчого музею Вікторія Наумчук.

У ЧДТУ музеєзнавці вчились «читати» та експертувати українські  рушники

Вікторія Миколаївна, як визнаний фахівець з великим етнографічним досвідом, розповіла студентам першого та другого курсу ЧДТУ спеціалізації «Історія, музеєзнавство та експертиза культурно-історичних цінностей» про символіко-оберегові функції вишивки, сакральне значення різних орнаментів, продемонструвала рушники з різноманітними техніками вишивання.
Під час зустрічі зі студентами Вікторія Наумчук продемонструвала естетику українського народного традиційного вбрання та ознайомила аудиторію зі змістом узорів – давніх інформаційних знакових систем, адже традиційна народна вишивка – це своєрідна піктограма, у якій закодовані світоглядні уявлення, родинно-сімейні події та глибокі почуття. Особливе значення в українській традиційній родині мав рушник – своєрідний багатозначний прапор-оберіг, зміст якого виражався певним загальнозрозумілим набором символів.

У ЧДТУ музеєзнавці вчились «читати» та експертувати українські  рушники

Разом із лектором майбутні історики, музеєзнавці та експерти культурно-історичних цінностей ЧДТУ провели своєрідну експертизу рушників, вчилися їх «читати»: аналізували тканину з якої вони зроблені, оцінювали їх вартість, впізнавали обрядову приналежність та культурну цінність.
– Експерт культурно історичних цінностей – це слідчий. Не бійтеся заплутатися, як експерти, повернутися і довести кожну версію до кінця. Це дуже важливо, – наголосила Вікторія Наумчук.
Наприкінці зустрічі проректор з гуманітарно-виховних питань, професор Валентин Лазуренко, за дорученням Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України вручив Вікторії Наумчук Грамоту за сумлінну науково-дослідницьку та просвітницько-виховну роботу, вагомий внесок у розвиток краєзнавства на Черкащині та вручив подарунок від ЧДТУ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x