Спіруліна – диво-водорості, що зміцнюють імунну систему

Спіруліна – диво-водорості, що зміцнюють імунну систему

Водорості з величезним вмістом білка, антиоксидантів, вітамінів й інших речовин – це все про спіруліну. Нам вона відома як харчова добавка або ж інгредієнт для приготування зелених напоїв, смузі, як джерело поживних речовин. Спіруліна – це вид ціанобактерій, що використовують сонце як джерело енергії – так само, як рослини і водорості.

Яка головна користь водорості? У спіруліни високий вміст білка – від 50 до 70 % від маси (що навіть більше, ніж у червоному м’ясі: там білок становить близько 27 % від маси). Вона також містить усі незамінні амінокислоти і 10 із 12-ти замінних амінокислот, а також інші корисні поживні речовини: вітаміни групи В (зокрема виключно високий вміст вітаміну B-12), вітамін К й інші вітаміни, високий рівень йоду, мінерали (зокрема кальцій, залізо, магній, селен, марганець, калій і цинк), незамінні жирні кислоти, (зокрема сульфоліпіди, що можуть надавати захисну дію від ВІЛ-інфекції.

Білки спіруліни надзвичайно легко засвоюються (від 83 до 90 %) завдяки тому, що в ній немає целюлозних стінок. Тому чиста засвоюваність білка сягає від 53 до 61 % і не вимагає кулінарної обробки. Крім того, у спіруліні вміст кальцію, фосфору і магнію приблизно такий, як у молоці, а рівень вітаміну Е порівнюють із зародками пшениці. Вміст вітаміну B12 у чотири рази вищий, ніж у сирій печінці. Через це спіруліну застосовують для боротьби з порушеннями харчування. Тому у дітей, яким два місяці поспіль протягом п\’яти днів на тиждень давали добавки зі спіруліни, покращився харчовий та інтелектуальний статус у порівнянні з тими, які такої добавки не отримували.

Також спіруліна корисна для людей із серцево-судинними захворюваннями, з погляду на поліпшення ліпідного профілю, контролю гіпертонії й підвищення еластичності кровоносних судин. Відомо, що допомагає спіруліна при багатьох розповсюджених станах – від отруєння миш’яком до алергії.
За висновками вчених, спіруліна безпечна навіть у великих дозах. Утім, якщо водорость зібрали в забруднених водах або неправильно виростили, в ній можуть накопичуватися токсини. Найкраще вживати тільки органічну спіруліну з надійного джерела, вирощену у водах, не забруднених шкідливими речовинами. Рекомендована профілактична доза становить 3 000 мг на день для дорослих і від 500 до 1 500 мг для дітей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x