Чому хтось хворіє на туберкульоз, а хтось – ні?

Чому хтось хворіє на туберкульоз, а хтось – ні?

Туберкульоз – умовно-небезпечна інфекція. Так вважає Тамара Борисова, волонтерка з Черкас, котра опікується дітьми, які проходять лікування у Черкаському обласному протитуберкульозному диспансері.

Чому хтось хворіє на туберкульоз, а хтось – ні?

– Діти, котрі потрапляють на лікування у протитуберкульозний диспансер, часто лишаються поза увагою суспільства. Чому так сталося? Тому що лікування зазвичай продовжується не один і навіть не два місяці, а в нинішніх лікарняних закладах не передбачений жодний навчальний процес, у зв’язку зі скороченням навіть немає вихователя, який би спрямував їх на навчання чи допоміг корисно провести дозвілля. Тому я вважаю, що ми, як члени суспільства, маємо зважити на ці моменти, – каже пані Тамара. – Надзвичайно важливо розуміти, що ці діти не завжди мають гарні побутові умови вдома, не завжди у їхній родині знайдеться той, хто контролюватиме прийом ліків та слідкуватиме за користю їхнього харчування. І це прикро. Тому що в Європейських країнах таку хворобу у дітей лікують у домашніх умовах. А в нас ще, на жаль, суспільство не готове до такого. Дуже часто діти лікуються одночасно з батьками і перебувають у різних відділеннях, тобто дітей навіть провідати нікому чи привезти щось. Часто батьки мають відкриту форму туберкульозу і знаходяться в закритому відділенні. Рідні їх навідують у кращому разі один раз на місяць. А тривалий час (6−12 місяців) дитина лишається у буквальному сенсі ізольованою від спілкування із навколишнім світом. Діти за цей час втрачають навички не лише навчання, а й спілкування. При поверненні такі пацієнти мають складнощі з подальшим навчанням. Ці діти надзвичайно потребують нашої уваги, спілкування, арт-терапії. Що стосується дітлахів із неблагонадійних родин, то їм потрібен приклад іншого життя. Адже вони часто навіть не знають, що можна жити не так, як їхні батьки, що можна розвиватися, навчатися, подорожувати.

Чому хтось хворіє на туберкульоз, а хтось – ні?

Туберкульоз − це інфекційне захворювання, викликане бактерією Mycobacteriumtuberculosis. Мікобактерія також відома як паличка Коха, за ім’ям відкривача.

За даними центру медичної статистики МОЗ, за 6 місяців 2018 року в Україні на активний туберкульоз захворіли 13 817 осіб. Це − нові випадки та рецидиви. Рівень захворюваності на туберкульоз становить 32,6 на сто тисяч населення. Рівень захворюваності в цілому знизився на 11,2 % у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Така тенденція зберігається останні роки. Однак значною проблемою є недовиявлення туберкульозу як у всьому світі, так і в Україні.

Спілкувалася Сніжана Калюжна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x