Профілактика та доліковування туберкульозу у санаторії «Руська Поляна»

Профілактика та доліковування туберкульозу  у санаторії «Руська Поляна»

Нині Україна переживає щодо захворюваності на туберкульоз не найкращий період, хоча показники загальної захворюваності і мають стійкі позитивні тенденції, але її структура, наявність все ще високої захворюваності на деструктивний та мультирезистентний туберкульоз (МРТБ) серед дорослого населення створюють великий та небезпечний резервуар туберкульозної інфекції, що становить значний ризик інфікування та захворювання дітей в області.

Профілактика та доліковування туберкульозу  у санаторії «Руська Поляна»

− Лікування у нашому санаторії повністю безкоштовне, крім того, діти проходять повне обстеження, також за потреби можемо провести комп’ютерну томографію та УЗД-діагностику. Спонсорує цю послугу Ротарі-клуб «Черкаси-центр», − розповідає Леонід Лащенко, головний лікар обласного дитячого протитуберкульозного санаторію «Руська Поляна». – Після проведення реформування первинної медичної ланки санаторій удосконалив відбір хворих дітей, що дало можливість сімейним лікарям в необхідних випадках направляти дітей на лікування за спрощеною процедурою. Повне обстеження такі діти проходять безпосередньо в санаторії. Де проводиться раннє виявлення та профілактичні заходи серед дітей групи підвищеного ризику захворювання на туберкульоз, що дозволяє не тільки запобігти його виникненню у дітей і дорослих, а й значно (у сотні разів) зменшити витрати на лікування і утримання хворих на туберкульоз. Саме тому дитячий санаторій «Руська Поляна» є надійним бар’єром у стриманні поширення епідемії туберкульозу в області.

Путівки до санаторію висилають згідно із планом, що затверджений управлінням охорони здоров’я в лікувально-профілактичні заклади області.

− Згідно з новою стратегією протидії захворювання на туберкульоз, яку готують до затвердження, у 2019 році йде пілотування проекту, що передбачає лікування хворих на туберкульоз амбулаторно. Постає непросте запитання: «Як будуть лікуватися діти із соціально незахищених сімей та діти-сироти?». Адже переважна кількість дітей, що проходять лікування в нашому санаторії (майже 75 %), – це діти, які потрапили в складні життєві обставини, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, що перебувають у притулках, інтернатах, дитячих будинках сімейного типу, прийомних сім’ях та сім’ях опікунів. Також хворі на туберкульоз діти виховуються в асоціальних сім’ях, де немає елементарних умов для повноцінного проживання та харчування. Яким чином такі горе-батьки зможуть подбати про повноцінне протитуберкульозне лікування своїх дітей, підтримуючи збалансоване харчування?

Профілактика та доліковування туберкульозу  у санаторії «Руська Поляна»

Надати якісні медичні, лікувально-діагностичні, освітні та психологічні послуги має можливість санаторій «Руська Поляна», оскільки у нас створена потужна лікувально-діагностична база для реабілітації та лікування дітей таких категорій. Вони отримують контрольовану антибактеріальну терапію і хіміопрофілактику, а також весь спектр фізіотерапевтичних процедур. Водночас до цих дітей потрібен особливий підхід, бо вони зазнали жорстокого поводження та зневажливого ставлення зі сторони своїх батьків, в результаті чого розвиваються із суттєвими особистісними, емоційними, та поведінковими особливостями. Цей підхід – любов та турбота наших працівників, для яких кожна дитина – це неповторна індивідуальність зі своїми мріями, задумами, талантами та чеснотами.

Спілкувалася Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x