Край Богдана, Тараса і… сміття

Край Богдана, Тараса і… сміття

Хто слідкує за новинами, знає, яка проблема була у Львові – він просто захлинався від сміття. На жаль, це стосується не лише цього міста. Принаймні така думка виникла в наших журналістів після чергового відрядження. Найнеприємніше, що забруднені не лише населені пункти, а й території, на яких людям із мішком непотребу за плечима, здавалося б, робити нічого. Пластиковою тарою, будівельним сміттям та іншими відходами життєдіяльності людини розумної «по-черкаськи» завалені узбіччя доріг, ліси, лісосмуги.

– Скільки живу на світі, а такого бруду не пам’ятаю, – розповідає Галина Мотрич із Черкаського району. – В мене хата крайня, біля лісу, тому часто бачу, як доріжкою везуть і несуть усе, що не потрібне вдома. Спочатку лаяла, а потім котрий із молодих став отако, кинув мені цигарку під ноги й каже: «Мовчи, бабо, бо й тебе в мішок кину й у ліс винесу!». То я й мовчу. А якщо й не мовчати, то кому тут жалітися? Голові? А що він їм зробить? Чи поліцейському, який у нас один на весь район. Йому аби з убивцями і грабіжниками якось розібратися, а тут – смітники. То ото так і живемо в смітті по вуха.

Щороку, за офіційними даними, українці продукують 11 млн тонн сміття, це десь 300 кг на людину. Майже все сміття в Україні захоронюють на звалищах. В державі переробляють лише 3 % відходів. Уявити все накопичене в Україні сміття можна так: це 14 тисяч футбольних полів, на яких стоять 500 пірамід Хеопса. За даними з Мінекології, Мінрегіонбуду й екологів, площа всіх сміттєзвалищ України становить понад 10 тис. га, а об’єм сміття – близько 1,2 км кубічних.

Немалий відсоток із обсягів сміття, які «виробляють» в Україні, припадає на Черкащину. В останні роки навіть збиралися побудувати новий сміттєвий полігон і три сміттєпереробні заводи. Проте лише збиралися… На шести гектарах черкаського сміттєзвалища – майже 7,5 мільйона кубічних метрів сміття. Черкащани цієї проблеми не бачать, адже звалище розташоване за десятки кілометрів від обласного центру – у лісі біля села Геронимівка.

Заступник міського голови Ігор Волошин зазначив, що рівень ущільненого сміття перевищує висоту дамби полігону на 11 метрів. Це може призвести до пожежі, загасити яку майже неможливо. У Черкаському міськвиконкомі також розповіли, що днями міський голова Анатолій Бондаренко об’їхав місто й перевірив, як його прибирають від сміття. Побаченим мер лишився незадоволений, зокрема, його обурила робота СУБів. Деякі двори були захаращені сміттям, звернув увагу й на переповнені контейнери для твердих побутових відходів, повідомляє «Громадське ТБ: Черкаси».

Щоб хоч трохи продовжити життя сміттєзвалища, ще 2017-го департамент ЖКК розробив проект, за яким мають укріпити південно-західну частину полігону та збільшити висоту підпірної стіни. Аби укріпити полігон, потрібно 3 мільйони гривень. Але 21 березня 2019 року депутати міської ради на сесії виділили на це лише 1,9 мільйона гривень. Цієї суми недостатньо, каже директор департаменту ЖКК Андрій Наумчук. Щоб завершити роботи, треба відкоригувати проект та провести нові торги.
– Укріплення дасть змогу використовувати полігон 2 роки. Але постійно укріплювати його вже нереально. Думаю, це останнє, що можна зробити зі старим полігоном. Його необхідно закривати, і робити там рекультивацію, – каже Андрій Наумчук.

Ситуація із засміченням – це проблема всієї області. Нерідко люди знаходять вихід у тому, щоб просто спалювати сміття. Звісно, це звільняє територію, але шкоди від такої діяльності значно більше, ніж користі. Днями в Умані, на вулиці Грушевського, 81, вдруге підпалили стихійне звалище. Сухе гілляччя та листя вже горіло тут 3 квітня. Гасити загоряння приїхали вогнеборці з Уманської пожежно-рятувальної частини. Схожу ситуацію нещодавно спостерігали поблизу контейнерів для сміття на вулиці Грушевського, 38. Так у місті. А в селах підпалені смітники зазвичай просто згорають, викидаючи в атмосферу небезпечні речовини і провокуючи пожежі.

Чи не найбільше від забруднення страждають екологічні зони – ліси та річки. Частину з них намагаються власними силами звільнити відповідні організації. Так 23 березня 2019 року Черкаський рибоохоронний патруль в рамках всеукраїнської акції «Чисті водойми – екологічно здорова країна», ініційованої Держ­рибагентством, провів прибирання берегової лінії водойм області. До заходу також долучилися рибалки, водолази та небайдужі громадяни – всього понад 70 людей. Разом зібрали понад 150 мішків сміття: пластикових і скляних пляшок, поліетилену, паперу тощо.

Днями Черкащину відвідав міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак. Серед питань, з якими звернулися до нього журналісти «Нової Доби», були і ті, що стосувалися сміття.
– У Черкаській області за цей час ідентифіковано 69 таких нелегальних сміттєзвалищ (для порівняння: на Київщині їх 1 240), 27 із них уже ліквідовані, 38 – у процесі підтвердження заявником про виконану роботу, – пояснює Остап Семерак.

На думку міністра, допомогти вирішити ситуацію могло б підвищення штрафів:
– Якщо на певній території розміщене стихійне сміттєзвалище, за це передбачена відповідальність, та вона, на жаль, мізерна – від 34 до 1 700 гривень штрафу. Зареєстрований законопроект, створений спільно з народними депутатами, його розглянув і підтримав комітет. Ми запропонували за всіма екологічними правопорушеннями підняти штрафи у 100–300 разів. Звісно, що говорити про 100, тим паче про 34 гривні, коли це – смішні гроші для тих, хто смітить.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x