«У 80 % пацієнтів немає особливих симптомів при захворюваннях щитовидної залози»

«У 80 % пацієнтів немає особливих симптомів  при захворюваннях щитовидної залози»

Лікар-ендокринолог Черкаської обласної лікарні Наталія Федоткіна розповіла кореспонденту «Нової Доби» про форми захворювань щитовидної залози та правильне лікування.

– Щитовидну залозу вважають «королевою» обмінних процесів в організмі. Адже від неї залежить робота нервової і серцево-судинної систем, а також гінекологічні проблеми, – зауважує лікарка. – Патології щитовидної залози різні: дифузний зоб (збільшення щитовидки), при цьому гормональний стан може бути нормальним; при гормональних змінах в організмі є декілька форм: підвищенний рівень гормонів – токсичний зоб, знижений – гіпотеріоз, нормальна функція – еутіреоз. Важко вчасно діагностувати захворювання щитовидної залози, адже у 80 % пацієнтів немає особливих симптомів. З часом вони звертають увагу на певні зміни в організмі: зміна ваги, зміна фази сну, швидка втомлюваність, проблеми з серцем, порушення менструального циклу у жінок. Взагалі хвороби щитовидної залози зараз «помолодшали», особливо це стосується дітей.

Лікарка наголосила, що з метою подальшої профілактики та запобігання гормональних змін дітям і дорослим призначають препарати із йодом і селеном. Також ці препарати необхідні для вагітних.

– Під час вагітності щитовидна залоза різко збільшує виробництво гормонів, адже в такому разі має забезпечувати два організми. Якщо під час вагітності у жінки виникають зміни у вигляді недостатності гормонів щитовидної залози і їй вчасно не призначили замісну терапію, то є ризик, що у новонародженого може бути вроджена вада щитовидної залози, яка впливатиме на розумову діяльність дитини. Тому вагітним ми обов’язково проводимо скринінг – вчасно виявляємо і призначаємо необхідні препарати, – зазначає Наталія Анатоліївна.

За словами пані Наталії, нерідко у пацієнтів при збільшенні щитовидної залози присутні вузли (вузловий зоб). Коли додаткові утворення невеликих розмірів (до 1 сантиметра), за хворим наглядають і надалі призначають відповідне лікування. Якщо утворення більше ніж 1 см – у всьому світі за протоколами надання медичної допомоги проводять пункційну біопсію з метою діагностики злоякісного і доброякісного процесу. Як зазначила лікарка, в Черкаській обласній лікарні щотижня працює обласне консультативне бюро. І з усієї області приїздять 50–60 і більше пацієнтів, яким проводять пункційну біопсію і за цими результатами визначають: призначати оперативне лікування чи в цьому немає необхідності. Майже щотижня двом-трьом пацієнтам діагностують злоякісні захворювання щитовидної залози. Хворих направляють у Черкаський онкологіний центр, де їх оперують і, залежно від того, є метостаза чи ні, далі проводять хіміо- чи радіойодтерапію.

Щодо профілактики хвороб щитовидної залози й харчування, лікарка зазначила, що особлива дієта не потрібна. При підвищенні функції шитовидної залози треба зменшити кількість вживання кави й шоколаду – ці продукти стимулюють роботу щитовидки. При зниженій функції рекомендують препарати із йодом та селеном і вживати продукти, що містять йод – авокадо, ківі, морська капуста, жовті фрукти й овочі.

Валерія Тімергаліна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x