Балет «Спляча красуня»

Балет «Спляча красуня»

Балет «Спляча красуня»

Балет Спляча красуня. Одеський Національний Академічний театр Опери та Балету

«Спляча красуня» – другий із трьох балетів Петра Чайковського. Ініціатива створення танцювального твору-феєрії на основі казки La Belle au bois Dormant Шарля Перро належить директору Російських імператорських театрів Івану Всеволожському. Він задумав пишний спектакль на зразок тих, що ставилися при дворі Людовіка XIV. «Тут може розігратися музична фантазія і можна складати мелодії в дусі Люллі, Баха, Рамо та ін. тощо», – писав Всеволозький композитору. В останній дії він запропонував ввести кадриль всіх героїв казок Перро – Сірого Вовка, Червоної Шапочки, Попелюшки, Кота у чоботях та ін

Докладний музично-сценічний план для Чайковського розробив хореограф Маріус Петіпа. Він же був і балетмейстером оригінальної постановки.

Написання партитури Чайковський розпочав в 1888 року, а прем\’єра фантастичного твори в п\’яти картинах відбулася в Петербурзі вже в січні 1890 року. До 1903 році «Спляча красуня» стала другою за популярністю танцювальним виставою (після «Дочки фараона» Пуні) в репертуарі Імператорського балету.

Протягом XX століття балет не раз ставився на багатьох сценах. І хоча кожен балетмейстер, який звертався до «Сплячої красуні», вносив свої індивідуальні зміни в постановку, в її основі залишається хореографія видатного майстра Маріуса Петіпа.

«Це твір, найбільш досконалий у творчості Петіпа, підводить підсумок важким, не завжди успішним, але наполегливим пошукам хореографа в галузі балетного симфонізму. Певною мірою він підсумовує і весь шлях хореографічного мистецтва XIX століття…», – писала видатний балетний історик і критик Віра Красовська.

В основі музичної партитури «Сплячої красуні» лежить протиставлення симфонічних тем феї Бузку і феї Карабос як антитези Добра і Зла. В цілому ж музика цього твору по своїй емоційності і ліричності близька до однієї з оперних перлин Чайковського – «Іоланти», вважає музикознавець Людмила Міхєєва. Одним з найяскравіших номерів балету вона називає Великий вальс I акту. Особливої уваги заслуговують знаменита музична панорама II акту, що ілюструє шлях чарівного човна; музичний антракт, що з\’єднує першу і другу картини II акта (соло скрипки, інтонуючої прекрасні мелодії кохання та мрій, підкреслене гобоями та англійським ріжком), а також апофеоз кохання, велике адажіо у ІІІ акті – па-де-де принцеси Аврори і принца Дезіре.

Замовлення, доставка та бронювання квитків за тел.: (066) 123-68-63.

А також в касі «Бюро Добрих послуг», в Будинку торгівлі, тел.: (0472) 56-01-19, (098) 118-89-45, (063) 399-89-32
Дата: 7 червня 2019, 18:00
Де: Обласна філармонія, вул. Хрещатик, 196
Деталі за посиланням
Ціна – від 60 до 150 грн

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x