Атмосфера «підкидатиме дрова» у червневу піч

Атмосфера «підкидатиме дрова» у червневу піч

Із 10 червня денні максимуми температури повітря становлять +31..+32º, вночі +18..+20º, температурний фон вище норми на 6-7º, при цьому сонце світить по 15 годин, ночі короткі та дуже теплі. Спека влітку – явище звичайне і на Черкащині панує починаючи з травня, зазначає начальник Черкаського обласного гідрометцентра Віталій Постригань. Так, наприклад у 2007, 2009 років наприкінці травня та на початку червня температура підвищувалася до +32..+34º. Середня кількість днів зі спекою в червні 2-3, а в 1975 році їх було аж 17.

Така погода обумовлена загальною циркуляцією атмосфери, яка на початку літа ще не заспокоїлася. В помірних широтах центральної Європи панує сонячний та сухий антициклон. Атлантичні циклони, які рухаються на схід, оминають його по більш північних широтах, над Чорним морем «зависла» циклонічна депресія.

Чому зараз нам так важко сприймати спеку? По-перше: лише перша половина літа і наш організм не встиг адаптуватися до таких високих температур, що є більш приємливим у липні-серпні. В умовах міста людина знаходиться в оточенні нагрітих асфальту і будівель, тому теплове навантаження у місті – більше, ніж у сільській місцевості. Крім того, додається негативний вплив забрудненого повітря міста.

Попереду святкові вихідні, і атмосфера «підкидатиме дрова» у червневу піч – максимальні температури повітря очікуються +30..+33º, вночі +20..+22º. Істотних опадів не чекаємо.

На початку нового тижня температура спаде не кілька градусів, вдень +27..+29º, вночі +14..+19º, та переважно буде сухо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x