Користь та шкода чорниці для організму людини

Користь та шкода чорниці для організму людини

Чорниця – «золото» українських лісів. А ще ця смачна лісова ягода – скарбниця, в якій, немов коштовні камені, «зберігаються» вітаміни і мікроелементи.
Ягода багата на вітамін С, що підвищує стійкість організму до інфекцій, є антиоксидантом, підвищує тонус та загальний стан здоров’я. Вміст вітаміну А дуже корисний для зору. Недаремно чорниця – загальновідома ягода, що часто є у складі препаратів для покращення зору. Цими властивостями вона зобов’язана антоціану. Це барвник, що надає ягоді її насичено-синього кольору. На додачу, він корисний як профілактичний засіб проти серцево-судинних й онкологічних захворювань. Що стосується саме зору, то ягода покращує кровотік сітківки ока. Вміст вітаміну В2 покращує роботу нервової системи, робить волосся шовковистим, шкіру м’якою, нігті міцними, і допомагає позбутися хейліту.

Чорниця багата на такі мікроелементи, як магній, кальцій і марганець. Дефіцит магнію, приміром, може спровокувати появу безсоння, втоми, м’язових спазмів, закрепів, артритів, остеопорозу. А кальцій – найважливіший мікроелемент, що бере участь у мінералізації кісток, покращує здатність згущуватися крові.
Користь чорничного листа не менш різноманітна, ніж ягід. Листки цієї рослини містять глікозид неоміртилін, що здатний зменшувати рівень цукру в крові, а тому корисний для тих, хто страждає на цукровий діабет. Крім того, чорницю застосовують при лікуванні цинги, розладів травлення. Вона уповільнює процеси старіння організму, частково завдяки вмісту флавоноїдів.
Та ягода, зібрана в українських лісах, може завдати шкоди при певних обставинах. Це трапляється найчастіше при надмірному вживанні, адже плоди можуть спровокувати виникнення алергічної реакції. Не можна вживати при захворюваннях підшлункової залози і шлунку в стадії загострення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x