Що потрібно аграріям, аби забезпечити українцям продовольчу безпеку?

Що потрібно аграріям, аби забезпечити українцям продовольчу безпеку?

Щоби справитися з викликами глобальної економічної кризи, спричиненої карантинними заходами у всьому світі і забезпечити українців безперебійним постачанням продуктів, аграріям, зокрема, агрохолдингам необхідна законодавча підтримка та зняття обмежень для розвитку.

Про це пише у своєму блозі адміністратор спільноти “Типові Черкаси” Галина Березенко.

“Не хочеться особливо накидати і лякати, але ось ми і дочекалися повноцінної і повномасштабної економічної кризи, — зауважує блогерка. — Тут ось в LinkedIn пишуть, що МВФ, який вирішив подвоїти видачу кредитних коштів на підтримку країнам-учасницям, передбачає, що пандемія породить таку рецесію, яку ще світ не бачив від часів Великої Депресії. Ось вже точно історія іде по спіралі — 20-ті роки, світова економічна криза, джаз. Бо вже половина із 189 країн-учасниць фонду звернулися по підтримку, і, вочевидь, ще звертатимуться. МВФ передбачає покращення в світовій економіці аж наступного року, і то, якщо перебіг пандемії дозволить покласти край карантинним заходам, запровадженим у багатьох країнах.
Світова організація торгівлі прогнозує падіння торгівлі у світі у межах від 13 до 32% цього року — це значно сильніше просідання, аніж у пріснопам’ятному 2008-му.
А міжнародний благодійний фонд Оксфам попереджує, що понад півмільярда людей можуть опинитися за межею бідності.”

Також вона звертає увагу на те, що наразі вже на офіційному рівні заговорили про необхідність забезпечення продовольчої безпеки.

“І, за кризою у сфері охорони здоров’я, потихеньку вже визирає з-за рогу і продовольча криза — після масових набігів на супермаркети низка країн заборонила до 30 червня експорт продовольчих товарів, зокрема круп, пшениці, рису і гречки. Зокрема, Білорусь, очільника якої так люблять мешканці ботоферм, і який не не особливо вірить у коронавірус, взагалі припинила на два місяці вивезення за кордони гречки, цибулі і часнику. Україна теж заборонила вивезення стратегічного продукту — гречки — до 30 червня (хоча, на гречці ж, певне, так не наживешся, як на медичних масках, та і вживають її у їжу, здебільшого, саме у країнах колишнього СНД). Ба, більше, вже навіть оголосили про створення Координаційної ради з питань забезпечення продовольчої безпеки під кодовою назвою “Урожай 2020”. Ось тільки після історії з продажем масок бажання очолити боротьбу за врожай з боку влади може викликати тільки сильне занепокоєння, навіть на фоні відносно сприятливих прогнозів щодо цього самого врожаю”, — йдеться у дописі.

“Звісно, аграрії вивезуть, — переконана авторка. — Якщо, звісно, поліцейські патрулі не надумають удесятером ловити одинокого тракториста у полі площею 20 га за порушення режиму самоізоляції. Вивезуть, передовсім, великі агрохолдинги, які вже включилися у порятунок медицини, забезпечуючи медиків масками, рукавичками та апаратами ШВЛ. Зокрема, це СТОВ «СТЕП-2000», той самий МХП, «Нібулон», «KERNEL», «Епіцентр К» та інші.”

Однак вона звертає увагу і на те, що існує й інша загроза — тотальне збідніння населення.

“Ось тільки може скластися і така ситуація, що продукти будуть, але гроші у людей зовсім закінчаться. Бо, понад половина малих та середніх підприємців витримає карантин не більше місяця. А опісля ще частина збанкрутує, залишивши людей без роботи. Що буде далі — краще не уявляти. Але очевидно, що волонтерським ініціативам, які розпочинали із допомоги літнім людям з доставкою, аби вони лишалися вдома, доведеться вже перекваліфіковуватися на допомогу тим, кому нема за що купити їсти власним дітям, — пише вона. — І ось тут існує велика ймовірність, що до цих же самих аграріїв прийдуть з ініціативами допомогти зняти соціальну напругу (бо і привид голодних бунтів десь там вже в куточку ворушиться). Але, може, вже варто зараз запропонувати щось натомість — закони, зняття обмежень, і просто не заважати?”

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x