Черкащани занепокоєні долею однієї із історичних будівель міста (ОНОВЛЕНО)

Черкащани занепокоєні долею однієї із історичних будівель міста (ОНОВЛЕНО)

Мережею \”Фейсбук\” активно поширюються фото про те, що одну із історичних будівель Черкас планують зруйнувати. Мова йде про будівлю біля Будинку Природи.
Черкащанка Віка Духота написала на своїй-фейсбук сторінці, що будівлю хочуть зруйнувати.

Черкащани занепокоєні долею однієї із історичних будівель міста (ОНОВЛЕНО)

Черкащани занепокоєні долею однієї із історичних будівель міста (ОНОВЛЕНО)

«Біля Будинку Природи стоїть одна з історичних будівель. В ідеальному стані. З білими пофарбованими стінами та благородним фасадом.
І знаєте що? Цю будівлю будуть руйнувати. Щоб скоріш за все побудувати висотку.
Була три місяці тому у міськвиконкомі, і запитала у головного архітектора, яким чином будівельна компанія отримала дозвіл на будівництво на місці цієї будівлі?
На що людина,що відповідає за зовнішній вигляд Черкас відповіла: \”Всі документи компанії законні, а от будівля не має історичного паспорту (тобто ніде не значиться, що це пам\’ятник архітектури).
Аааааааааааа!!!Я просто кричу….!!!
Як це стається????
Для тих, хто любить Черкаси, кожен такий будинок – ІСТОРИЧНА ПАМ\’ЯТКА. Частина обличчя нашого міста.
Так, воно таке, провінційне містечко.
Це будівництво абсолютно змінить мікрофлору цього затишного району.
Так от, саме вчора почали встановлювати паркан. Захопивши й весь тротуар», – йдеться у пості.

Черкащани занепокоєні долею однієї із історичних будівель міста (ОНОВЛЕНО)

Про забудову йдеться й у містобудівній документації, що затверджена департаментом архітектури та містобудування міськради, пише 18000.

15 листопада 2019 року департамент затвердив ПП «Надія» містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки за адресою Байди Вишневецького, 2. Таким чином надано дозвіл на будівництво багатоповерхового будинку із вбудованим приміщенням громадського призначення та підземним паркінгом. Гранична висотність – 24 метри.

21 лютого цього року департамент вніс зміни до свого наказу. Приміщення визначені як вбудовано-прибудовані, «підземний паркінг» викинуто, а гранична висотність змінена до 30 метрів.

У документації зазначається, що об’єкт розміщується в історичній частині міста.

При цьому невідомо, чи включений він до числа пам’яток архітектури місцевого значення. У коментарях у “Фейсбуці” представниця міськвиконкому Діана Тяско зазначає, що цей будинок є в переліку “нововиявлених пам’яток”.

ПП «Надія» – відомий черкаський забудовник. Компанія належить Андраніку та Фрунзе Казарянам. Зазначимо, що на сайті підприємства у розділі «Споруджувані проекти багатоповерхових будинків» проект за адресою Байди Вишневецького, 2 наразі відсутній.

Своєю чергою міський голова Анатолій Бондаренко у соціальній мережі \”Фейсбук\” повідомив, що на сьогодні містобудівні дозволи скасовані.

\”Це особняк Вацлава Кринського 1907 року побудови, знаходиться в самому історичному місці Черкас, менше 100 м від місця заснування Черкас, тобто від першого Черкаського замку. Мало того, що будівництво тут викличе руйнування одного з небагатьох у місті уцілілих старовинних будинків, воно входить у суперечність із памяткоохоронним законодавством – 1) це частина Заповідної охоронної території \”Черкаські берегові схили\”, 2) це частина археологічної памятки \”Культурний шар пізньосередньовічного міста (XIV-XVIІI ст.)\”, державний охоронний №3966. Іншими словами, будь-які земляні роботи без попереднього археологічного дослідження будуть тут карним злочином\”, – написав на своїй сторінці в соціальній мережі \”Фейсбук\” Михайло Сиволап, відомий археолог.

Детальніше за покликанням у нього на сторінці https://www.facebook.com/syvolap

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x