Черкащанка розповіла, як здолала хворобу: «Не треба відкладати щось на потім, а потрібно жити теперішнім»

Черкащанка розповіла, як здолала хворобу: «Не треба відкладати щось на потім, а потрібно жити теперішнім»

Черкащанці Катерині Сушинській 15 років, вона мріє стати лікаркою-хірургинею. Дівчина, попри юний вік, знає не з чуток, що означає вислів «боротися за життя». Кілька років тому їй діагностували рак нирок четвертої стадії, вона пройшла тривале лікування, а зараз перебуває на реабілітації.

Про переживання, труднощі та життєві уроки, які отримала під час лікування, дівчина розповіла кореспондентам «Нової Доби».

Про діагноз: онкологія лікується


За словами мами Катерини, Людмили Коваль, про захворювання вони дізналися випадково. Дівчинка почала скаржитися на біль у спині, проте особливого значення цьому не надали.

– Ми поїхали в поліклініку, зробили рентген. Потім нас травматолог відправив до нейрохірурга, бо виявили в хребті тріщину. У Черкасах уже зробили комп’ютерну томографію, лікар діагностував онкологію, четверту стадію. Ми думали, що тріщина в хребті виникла через те, що могли пошкодити якось на морі спину, а насправді вже почалися метастази, – зауважила Коваль.


Як зазначає мама дівчинки, зараз побутує думка, що рак – це кінець світу, вирок. Таку позицію поділяла і вона, проте зараз переконана, що все можна вилікувати.

– Онкологія лікується, правда, необхідно ставитися до ситуації дуже серйозно. Пам`ятаю, як ми затягнули хворобу. У дитини боліла спина, а я подумала, що нічого страшного, у мене теж болить, я ж працюю. На ранніх стадіях добре онкологія лікується, а потім вже як кому пощастить, – додала Людмила.

Хвороба «ізолює» пацієнтів від соціуму


Лікування Катерини Сушинської від онкозахворювання тримало близько півтора року в Черкаському обласному онкологічному диспансері, оперували дівчинку в Києві. Каті видалили нирку, наднирник, вона пройшла 13 курсів хіміотерапії.

Мама дівчинки розповідає, що найважче психологічно. На її думку, хвороба «ізолювала» їх від суспільства і це створювало додатковий тиск.

– У лікарні ми перебували в окремому боксі постійно. Катя була у важкому стані, тому жодного контакту із соціумом не було. Якщо до хвороби донька звикла бігати, ходити, то тоді постійно лежала. Це страшно згадувати, не хочу, щоб хтось ще пережив подібне, – зазначила Людмила Коваль.


Під час лікування найбільше мене підтримували мама, брат та його жінка. Більшість часу доводилося проводити в лікарні, але іноді вдавалося десь вийти. Пам’ятаю, що якось поїхали в «McDonalds» з рідними. Отримала позитивні емоції від прогулянки. Також у лікарню приходили постійно волонтери, лікарі та медсестри намагалися нас розвеселити, – розповідає Катерина Сушинська та додає, що було дуже приємно, коли після хіміотерапії приходили волонтери, дарували подарунки, проводили свята, майстер-класи, пригощали солодощами.

Людмила Коваль розповідає, що в лікарні найбільше проблем у лікарів з мамами, бо будь-який біль у дитини викликає негативну реакцію у батьків.

Якщо дитині боляче чи нудить після хіміотерапії, то здається, що то лікар щось не правильно зробив. Але насправді це не так, кожен медик турбується про своїх пацієнтів, хвилюється, радіє, коли стається якийсь прогрес у перебігу хвороби. Ставиться до дітей, як до своїх. Тому я дуже вдячна медичним працівникам за лікування Каті, особливо черкаському онкодиспансеру. Коли проходиш певний етап лікування, то вже починаєш нормально емоційно реагувати, – зазначила мама дівчинки.

Про етап лікування та реабілітацію

Під час лікування дівчинка продовжувала навчатися. В онкодиспансер приходили вчителі із Черкаської загальноосвітньої школи №7. Якщо дитина добре себе почувала, то виходила на урок у спеціальний клас або до неї вчителька приходила в палату. Катя перейшла в 7 гімназійний клас, розповідає, що любить вчити математику, фізику, хімію та англійську. У майбутньому хоче стати лікаркою.

Бабуся була лікаркою, тому мені з дитинства сподобалася ця професія. Також, Анна Іванівна Самохвал – мій лікар, вона дуже хороша, я хотіла б бути схожою на неї. Вона дуже гарна, відповідальна, гумористка, одним словом – класний лікар, – розказує Катерина.

За словами мами дівчинки, під час лікування донька підбадьорювала її та відволікала від думок про хворобу.

– Вона в мене оптимістка та гумористка. Коли я приходила в палату, бачила, що їй погано, низькі показники аналізів, що Катя не може встати з ліжка, а вона продовжувала жартувати. Тоді я намагалася підбадьорювати себе і вірила в позитивний результат,
– зауважила Людмила Коваль.

У лікарні дівчинка подружилася з іншими хворими дітьми. Вони грали в настільні ігри, проводили разом час. За словами Катерини, не всі вилікувалися, проте вона тепло та радісно згадує про їхнє спілкування.

– У житті не все так просто, тому не треба відкладати щось на потім, а потрібно жити теперішнім. Намагатися не зациклюватися на проблемах, хворобі, не планувати щось масштабне, а насолоджуватися тим, що маєш, – розповідає Катя.

Попереду дівчинку чекає операція, яка допоможе повноцінно відновитися від лікування та дасть повноцінно жити. А поки вона вчиться, експериментує в кулінарному мистецтві та мріє стрибнути з парашутом. Говорить, що не боїться, і мама не проти реалізації цього бажання, якщо лікарі дозволять.

Поради лікаря-онколога


Рак нирки – злоякісне захворювання, яке найчастіше розвивається в епітелію ниркового канальця. У світі щорічно фіксують близько 2 500 нових пацієнтів.

Згідно із статистичною інформацією Черкаського обласного онкологічного диспансеру, майже 1 300 пацієнтів з діагнозом рак нирок перебувало на обліку на кінець 2019 року. За п`ять місяців цього року лікарі виявили близько 60 нових випадків захворювання, 45 з цих пацієнтів прооперували і зараз вони перебувають на етапі реабілітації.

Завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Роман Мурару-Бурлеску розповідає, що залежно від локалізації новоутворення виокремлюють два типи: нирково-клітинний рак, який впливає на основні структури – нефрони, та перехідно-клітинний, який виникає у системі ниркової миски та канальців.

– На ранній стадії цей вид захворювання може не мати симптомів. Варто зауважити, що ознаки, які можуть вказати на онкологію, – це кров у сечі або наявність припухлості в поперековій ділянці, яку можна виявити під час огляду,
– зауважив Роман Мурару-Бурлеску.

На ранніх стадіях набагато легше вилікувати онкозахворювання. Фахівці радять звертатися за консультацією, якщо ви відчули слабкість, втратили апетит, з’явилася температура, підвищився артеріальний тиск без причин, помітили больові спазми в нирках або погіршилося дихання. Окрім цього, якщо у вас біль у суглобах, кістках, є кашель з кров’ю.

За словами Романа Мурару-Бурлеску, найбільш ефективним методом лікування злоякісних новоутворень нирки є хірургічний метод. Під час операції може бути видалена нирка або частина органу з патологією.

У Черкаській області щорічно ми фіксуємо близько 200 нових випадків захворювання. У середньому, у нашому центрі проходить лікування близько 120 – 140 пацієнтів. Близько 30 % з них, на жаль, виявляють на пізніх стадіях і є неоперабельні, тоді застосовуємо інші методики, але в паліативному режимі, – зауважує Роман Петрович та додає, що в онкодиспансері з’явилася можливість працювати лапароскопічно. Цей метод є золотим стандартом лікування злоякісних новоутворень нирок. У нашому центрі після хірургічного лікування раку нирок, зазвичай, пацієнти повертаються додому на третій-шостий день, залежно від ситуації. Процес реабілітації на цьому не закінчується, і якщо немає ускладнень, через три тижні пацієнти можуть працювати в легкому режимі, у важкому – через два місяці.

За словами фахівців, коли рекомендоване хірургічне втручання, пацієнти із раком нирок мають бути прооперовані. У тих випадках, коли є метастази, необхідно провести таргетну терапію, яка є передопераційним етапом лікування. Пацієнтам варто звертатися у високоспеціалізовані онкологічні центри, оскільки кваліфіковані, професійні лікарі можуть надати якісну допомогу та лікування, що підвищить шанси хворих на одужання.

Матеріал підготувала кореспондентка інформаційного агентства \”Нова Доба\” Дар`я Роженкова. Проєкт «Сильні: відверті історії людей, які перемогли онкологію» реалізовано за сприяння кафедри журналістики, реклами та PR-технологій ЧНУ ім. Б. Хмельницького

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x