На Черкащину приїхала майже тисяча переселенців

На Черкащину приїхала майже тисяча переселенців

Переселенців, які приїздять до Черкаської області, із окупованого Криму та зон антитерористичної операції, слід ставити на облік. Про це під час засідання колегії заявив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. «Нову Добу» поінформувала про це прес-служба ОДА.

Такий крок необхідний для того, аби під виглядом переселенців до області не змогли пробратися терористи.
– Звісно, що сьогодні ці родини шукають можливостей переселитися на інші території, оскільки в рідних містах перед ними стоїть загроза життю, – зауважив Юрій Олегович. – Але ми маємо дбати й про те, щоб у нас не виникло ситуацій, як це було в одній із областей, коли під виглядом родини приїхали терористи. Ми маємо весь час слідкувати за цим.

Як поінформував директор обласного контактного центру Леонід Станчук, станом на 2 липня на Черкащину з «гарячих точок» України переїхало 963 людини (це 274 родини).
За його словами, серед проблем переселенців – відсутність постійного житла й труднощі з оформленням реєстрації за місцем проживання.
– Через певні причини переселенці, що приїжджають до нас, не можуть зареєструватися, а це, відповідно, тягне за собою проблеми з доступом до економічних і соціальних прав, а також засобів існування, – підкреслив Леонід Васильович. – У цілому ж Черкащина є прикладом для наслідування для всіх інших областей стосовно того, як допомагати і підтримувати таких людей.

Як правило, переселенці зупиняються у родичів чи друзів, або ж їх розміщують у приватних санаторіях, готелях чи гуртожитках навчальних закладів. У останніх нині мешкає 93 особи.
– Загалом ще додатково гуртожитки навчальних закладів області можуть розмістити 1715, – зазначила заступник департаменту освіти і науки Черкаської ОДА Оксана Славінська. – На жаль, є й низка проблем. Насамперед досі не врегульовано механізм відшкодування навчальним закладам коштів за перебування дітей тимчасово переселених зі сходу України й Криму. Використання коштів на утримання переселенців органи фінансової інспекції можуть розцінити як бюджетне порушення.

Водночас, за її словами, мешкати в освітянських гуртожитках переселенці зможуть лише до 15 серпня. Опісля кімнати гуртожитків необхідно підготувати для заселення учнів та студентів, які заїжджатимуть на навчання. Тож очільник області дав доручення посадовцям шукати варіанти житла на більш тривалий період.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x