Щороку Анжела Бойко, професор філософії Черкаського державного технологічного університету, випікає багато пасок для всієї родини. Рецепт перейняла від своєї бабусі, тож ним люб’язно поділилася з читачами «Нової Доби».
«У родинах часто буває, що традиції і рецепти передають від бабусь до онуків. Моя бабуся була надзвичайною жінкою! Жінкою на всі 100 % − жіночна, тендітна, мудра, справжня дружина офіцера і берегиня роду! Скільки себе пам’ятаю – паски пекли завжди. І завжди особливі! Пасочки від бабусі красиві, з хрестами й голубами, «білою шапочкою» і яскравими прикрасами. Паски пеклись не тільки для себе, а й для дітей, внуків, брата з родиною, племінниці. Моєї другої мами – бабусі, яка стала бабусею в 37 – не стало в 1998 році. Бабуся завжди казала: «Щоб не було в житті, а паску спечи». З того часу на всю родину паски печу я. Був час, і наша родина трохи зменшилась. А потім – знов виросла, тому і кількість пасок збільшилась. У нас зараз двійко бабусь і дідусів (наші батьки), прадідусь, двоє синів і двоє дочок (наші діти з родинами), тітка і наші племінники ну й ми з чоловіком. Пасок треба багато, − розповідає пані Анжела. − Печу завжди у святу суботу на сході сонця. Рецепт бабусин. Я віруюча людина, тому і починається процес саме з молитви. Щирої. Від самого серця. Ну і власне сам рецепт. Буду рада, якщо стане комусь в пригоді. Друзі замучили проханнями, тому в цьому році спробую дати майстер-клас для друзів. Паска – це ритуал, тому на продуктах не варто економити.
Для приготування паски за рецептом Анжели Бойко вам потрібно:
1 літр молока жирного або кефіру; 3 упаковки сухих дріжджів; 1 пачка вершкового маргарину (має бути м’яким кімнатної температури); 1 пачка вершкового масла, також м’яке, як і маргарин; 200 г сметани; 5 стаканів цукру; 1 чайна ложка солі; півсклянки олії (без запаху); ванільний цукор 3 пакетика; родзинки за смаком (обдаємо окропом і висушуємо на паперовому рушнику); 6–8 яєць; борошна – 2–2,5 кг, але може бути і більше.Усі продукти з вечора потрібно дістати з холодильника.
Уже всі пам’ятають, що тісто на паски не любить протягів і голосних звуків, тому в домі має бути тепло і тихо аж до того, як спечете останню пасочку. Перший і важливий крок – опара: потрібно нагріти молоко або кефір на плиті до теплого стану, додати дріжджі, цукор і десь 2 склянки просіяного борошна. Усе перемішати і накрити рушничком. У цей час можна загадати бажання і подумати про хороше. Далі відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки перетираємо з цукром. Білки збиваємо з сіллю. Коли опара зійшла – додати сметану, масло, маргарин, вимішати. Потім потрібно додати окремо жовтки і білки. Знову вимішати. Далі додаємо борошно, яка попередньо потрібно просіяти. І все вимішати, додати родзинки. Тісто має не липнути до рук. Вимішувати тісто потрібно повільно і довгенько й воно має підійти двічі. Форми змастити маслом. Господиня використовує і металеві, і силіконові, і паперові форми. Але більше любить бабусині металеві. У форму викласти тіста на третину форму і дати підійти. А потім − у духовку! Коли печете паски не відкривайте дверцята духовки! На гарячі паски нанести \”гоголь-моголь\” − збиті білки з цукром, тоді «біла шапочка» не тече і посипати прикрасами».