На Черкащині – спалах африканської чуми свиней

На Черкащині – спалах африканської чуми свиней

9 липня в Чорнобаївському районі виявлено випадки африканської чуми свиней. З приватного господарства села Велика Бурімка надійшло повідомлення про загибель свиноматки. Цього ж дня відібрано проби біоматеріалу і проведеними дослідженнями, відповідно до експертизи та встановлено захворювання на африканську чуму свиней. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Чорнобаївської РДА.

Також при обстеженні територій у «Нижньосульському національному природному парку» села Лящівка відібрано патматеріал від двох загиблих диких свиноматок, який виявився ідентичним з попереднім та підтвердив захворювання.

10 липня заступник голови райдержадміністрації, голова комісії ДНПК Валентина Стилик провела засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чорнобаївській райдержадміністрації, на якій було створено робочі групи для проведення заходів з ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання на АЧС.

Під час обговорення визначені: карантинні та захисні зони, ветеринарно-поліцейські пости на дорогах при в’їзді (виїзді) даної території карантинної зони та зони захисту, на яких буде забезпечено цілодобове чергування.

На засіданні ДНПК заступник начальника управління Держпродспоживслужби в Чорнобаївському районі Василь Катеруша повідомив, що епізоотична обстановка щодо африканської чуми свиней в Україні та, зокрема, в Чорнобаївському районі, вкрай напружена, тому з метою подальшого нерозповсюдженням збудника інфекції по району необхідно постійно здійснювати заходи, в межах власних повноважень щодо утримання свинотоварних ферм в закритому режимі роботи.

– Прошу всіх керівників сільськогосподарських підприємств, голів та депутатів сільських рад, районних ветспеціалістів та тих, хот обслуговує свинотоварні ферми з розумінням поставитись до поставлених завдань і максимально швидко провести роботу з упередження розповсюдження даного захворювання на інші території району, – закликала учасників наради Валентина Стилик,
Відповідно до протоколу від 10 липня позачергового засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Чорнобаївській РДА встановлено зону високого ступеня ризику (першу зону захисту) у радiусi 3 км від неблагополучних пунктів до якої ввійшли села: В.Бурімка, Михайлівка, Лящівка Чорнобаївського району.

Постановлено заборонити в зоні захисту (села: Велика Бурімка, Михайлівка, Лящівка):
– ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в спалаху (неблагополучному пункті), крім випадків вивезення свиней на забій під контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забійному пункті;

– торгівлю на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів;

– проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних із пересуванням та скупченням тварин (крім транспортування свиней на відведені забійні пункти і м’ясокомбінати).

У разі виявлення фактів спонтанної загибелі або невластивої поведінки свиней, негайно повідомляти державні установи ветмедицини та управління Держпродспоживслужби в Чорнобаївському районі за телефонами 2-33-35; 2-26-89; 2-28-65; 2-36-37.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x