Дні короткометражок: у Черкасах відфестивалили на «КіноШоті»

Дні короткометражок: у Черкасах відфестивалили на «КіноШоті»

Протягом чотирьох днів Черкаси лихоманило. Всі дивилися кіно. Проте стрічки показували не звичні, а короткометражні. Так у місті вже втретє відбувся Черкаський фестиваль короткометражного кіно «КіноШот», протягом якого всі охочі мали змогу безкоштовно дивитися стрічки короткого метра у кінотеатрі «Україна» та просто неба у Долині троянд. Організатори – ГО «Асоціація громадських ініціатив «Місто на «Че» – зазначають: усього за час фестивалю показали містянам і гостям заходу майже 150 фільмів і мультфільмів різної тематики. До всього, фестиваль «КіноШот» вдалося наситити різноманітними активностями, аби було цікаво різній аудиторі – за віком та інтересами.

– Підготовка до фесту стартувала ще в лютому. Тоді ж ми зібрали потужну команду й запросили до неї відомого українського кінокритика Олександра Гусєва програмним директором. Саме він відповідав за якісне наповнення «КіноШоту», очолював відбіркову комісію, яка відповідала за добір стрічок до конкурсу від фестивалю, а також запросив до нас «зіркове» й компетентне журі, –розповіла голова організаційного комітету фестивалю Вікторія Лаврентьєва.

Тож переглядали стрічки й оцінювати мистецькі твори справжні фахівці своєї справи. Серед них – Римма Зюбіна, відома українська акторка театру та кіно, громадська активістка; Альона Пензій, менеджерка з дистрибуції кіно, кінокритикиня, кінознавець; Дмитро Десятирик, член Міжнародної асоціації кінопреси ФІПРЕСІ, Українського Оскарівського комітету, Української кіноакадемії, кінокритик, журналіст; та Надія Горбаченко, представник Національної ради з питань телебачення і радіомовлення в Черкаській області.

Як зауважив програмний директор фестивалю Олександр Гусєв, у журі було досить складне завдання, адже фільми, дібрані до конкурсу, були кращими з кращих, деякі вже мали відзнаки на міжнародних майданчиках та визнані провідними кіноспільнотами.

– Впевнений, членам журі довелося «попітніти», обираючи кращі стрічки із запропонованих, проте це вказує на високий рівень нашого фестивалю, а ще стимулює до пошуку творчих компромісів і таки доводить: хороше кіно, і зарубіжне, і українське існує, треба тільки уважно дивитися і користуватися нагодою, яку вже ось третій рік поспіль дарує «КіноШот», – зауважив Олександр Гусєв.

Також у межах «КіноШоту» відбулася кіншокола для дітлахів від 4-х років, на якій малюки створили власноруч мультфільм про Черкаси. Допомагали їм у цьому представники Тернопільської кіно комісії та кіно школи. До всього на фесті відбулися майстер-класи з захисту авторського права для режисерів, з основ нанесення гриму для тих, хто бажає знімати власне кіно, а ще – творчі зустрічі з авторами фільмів української конкурсної програми та дискусія із головою Державного агентства з питань кіно Пилипом Іллєнком.

Водночас підтримку організаторам у проведенні фестивалю надали: Черкаська міська рада, Департамент освіти і гуманітарної політики, БФ «eKreative-допомога», ГО «Нові Люди», «Меджик-дизайн», «Арт-світлина», Держкіно та небайдужі громадяни міста Черкаси та України.

«КіноШот» завершився цієї неділі показом альманаху «100 фільмів за сто хвилин» від Київського Міжнародного фестивалю короткометражних фільмів, а також чарівною ламповою атмосферою переглядів просто неба у Долині троянд серпневої ночі, в якій понад 500 черкасців надихнулися мистецтвом кіно.

Анна Сакун

Фільми-переможці конкурсних програм фестивалю:

«Кращий український короткометражний ігровий фільм» – «Технічна перерва», режисер Філіпп Сотніченко;
«Кращий зарубіжний короткометражний ігровий фільм» – «Підроблене намисто», режисер Рема Сенгупта, Індія;
«Кращий міжнародний короткометражний анімаційний фільм» – «Блискуча випадкова смерть», режисер Сергій Негуліч, Румунія;
«Приз глядацьких симпатій» – «Випуск 97», режисер Павло Остріков, Україна.
Спеціальні відзнаки журі отримали такі стрічки:
«Травневий день», режисери Олів’є Магіс, Федрік Дебюль, Бельгія;
«Плід», режисер Герхардт Функ, Німеччина;
«Після», режисерка Анна Джалалі, Україна;
«Післясмак», режисер Юрій Катинський, Україна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x