Катеринополю – 450 років!

Катеринополю – 450 років!

Коли зі згарища в черговий раз відновили замок Звенигород (м. Звенигородка) і звели укріплення Калниболото (смт Катеринопіль), польський Король Сигізмунд Август надав цим і навколишнім поселенням письмовий привілей – Магдебурзьке право. Це й була перша письмова згадка про Катеринопіль, що датована 1658 роком. Родом із Катеринополя Семен Гризло – один із перших організаторів вільного козацтва, учений-хімік Олексій Шуляченко, художник Анатолій Пономаренко, чимало народних майстрів ковальського, столярного, кравецького і гончарського ремесел. У суботу, 18 серпня, катеринопільчани та гості райцентру відзначили ювілейну 450-ту річницю від дня заснування селища. На свято з’їхалися не тільки жителі прилеглих сіл і громад, а й жителі всієї області.

Розпочиналося урочисте дійство з приїзду байкерів, які проїхали колоною та привернули увагу не лише дорослих, а й наймолодших гостей свята. «Вершники на колесах» провели силовий конкурс, переможцем якого став звукорежисер із Умані. Хлопець зміг підняти 50-кілограмову колоду аж 12 разів. Найспритніші змагалися, хто швидше вип’є кухоль квасу, а спекотна погода лише сприяла ще більшому залученню учасників.

Окрім того, усі охочі змогли покуштувати традиційних вареників чи пшоняної каші, шашликів і пиріжків, а також поласувати морозивом, солодкою ватою, поп-корном та іншими смаколиками. Потурбувалися організатори і про малечу. Для неї працювали каруселі, батут та прокат іграшкових автомобілів, улаштували розваги аніматори. Незабутні враження та море емоцій дітвора отримала від холі-фесту: із захватом та енергією хлопці й дівчата жбурляли одне в одного різнокольорові фарби й раділи.

Офіційну частину урочистою промовою відкрив катеринопільський селищний голова Іван Гегедош. Він привітав усіх зі святом і побажав наснаги у праці, сімейного затишку та злагоди, а, головне, благодаті й Божого благословення.

– Моє завдання як керівника селища – зберегти славні традиції, звичаї та свята. Для нас – це один із найважливіших і найочікуваніших днів року. Свято з кожним роком збирає все більше жителів громади та гостей, тому поступово набирає статусу культурно-розважальної події, яку відвідують цілими родинами і дружними компаніями. До того ж цьогоріч ми відзначаємо ювілей – 450-річчя від дня заснування Катеринополя. Тож готувалися і планували захід заздалегідь – понад два місяці – й урізноманітнили програму святкування цікавинками та захопливими новинками, – зауважує Іван Тіберійович. – Сьогоднішнє свято стало можливим виключно завдяки добрій волі небайдужих людей, справжніх патріотів нашого краю. Від імені всієї громади висловлюємо щиру подяку народному обранцеві Геннадію Борисовичу Бобову за вагому підтримку в організації урочистостей на День селища Катеринополя, особливо за допомогу у виділенні коштів на святковий концерт. Геннадій Борисович Бобов уже багато років опікується селищем та допомагає вирішувати проблеми нашої громади. Завдяки його оперативній допомозі цьогоріч у смт Катеринопіль провели капітальні ремонти водогону й даху ДНЗ «Казка».

Публіка насолоджувалася піснями у виконанні катеринопільських фольклорних колективів «Любисток» і «Журавка», які вразили потужним вокалом та неперевершеною майстерністю. Багато молодих і літніх глядачів підспівували виконавцям, а дехто навіть підтанцьовував. Гордістю селища є колектив дітей-сопілкарів «Дивограй» Катеринопільскої музичної школи, який привернув увагу своєю колоритністю та віртуозною грою.

– Наш колектив діє постійно при музичній школі. Проте конкурсну діяльність ми розпочали три роки тому, – розповідає директор Катеринопільської музичної школи Микола Молоков. – У 2016 році ми випадково потрапили на «Буковель-фест» у Карпатах. Там посіли перше місце. Нас помітили й запросили в Запоріжжя вже на міжнародний фестиваль, у якому взяли участь 116 ансамблів із різних країн світу. Ми посіли третє місце. Після цього мали запрошення в Кирилівку, де вибороли Гран-прі.

У травні цього року ми здобули в Кирилівці кубок і отримали сертифікат на поїздку в Болгарію на міжнародний фестиваль. Нещодавно якраз повернулися із Болгарії з першим місцем.

За традицією зі сцени відзначили учасників олімпіад обласного рівня та їхніх учителів. Також на святі бурхливими оплесками і щирими усмішками зустрічали ювілярів «срібного» й «золотого» весілля. Уже півстоліття крокують дорогою життя Микола Йосипович і Лідія Григорівна Бондаренки, Микола Олексійович і Таміла Миколаївна Іщенки, Анатолій Григорович і Любов Миколаївна Полташевські, Микола Сергійович і Раїса Василівна Береговенки. Сердечні вітання лунали й на адресу подружь, які відзначають 25-річчя шлюбу: Станіслав Станіславович і Вікторія Віталіївна Мандрика, Микола Федорович і Наталія Миколаївна Захарови, Василь Васильович та Ірина Миколаївна Селецькі, Віктор Васильович і Галина Олексіївна Тригубенки, Олександр Іванович і Тетяна Анатоліївна Цимбаленки та інші. Усі вони отримали привітання та дарунки.

Увечері на жителів і гостей райцентру чекав запальний концерт. Неабияк потішила земляків своїм співом Руслана Лоцман. Далі виступали місцеві гурти «Вперше чую» і «Постскриптум», а також відомі на всю країну – «Ot Vinta!» та

«Нумер 482». Найбільш енергійні та витривалі мали можливість потанцювати на дискотеці просто неба.

Свято вдалося!

Валерія Тімергаліна, фото автора

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x