У Черкасах ушанували пам’ять відомого педагога Олександра Захаренка

У Черкасах ушанували пам’ять відомого педагога Олександра Захаренка

Науково-практичний круглий стіл під назвою «Сучасна українська школа в контексті ідей Олександра Захаренка», присвячений 82-ій річниці з дня народження видатного педагога, відбувся в ННІ Педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва ЧНУ. Круглий стіл зібрав відомих педагогів, освітян та громадськість міста та області. Під час заходу всім присутнім презентували Перший том «Вибраних педагогічних творів в трьох томах» Олександра Захаренка, видання якого профінансував міський голова Черкас Анатолій Бондаренко коштом міського фонду голови. Учасники та гості також поклали квіти до памятного знака, встановленого на честь педагога на стіні ЧНУ.

У Черкасах ушанували пам’ять відомого педагога Олександра Захаренка

– Освітянам Черкащини відомо, що Олександр Захаренко зарекомендував себе як справжній педагог, адміністратор, директор школи і людина з великим серцем. Ці характеристики можна продовжувати і продовжувати, – відзначив директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Тимофій Десятов. – Доки ми будемо вивчати і популяризувати спадщину великого педагога, доти буде розвиватися школа і наше суспільство загалом, оскільки освіта це є трансформація епохи духу. Так сказав Олександр Захаренко. Останнім часом ми захопилися досвідом зарубіжних країн, Європи, Америки, Японії, і почали забувати наших класиків, у яких навчалися і навчаються в усіх країнах світу, а це неправильно. Вивчаючи цей досвід, ні в якому разі не можна забувати свої надбання, одним із важливих є досягнення відомого черкаського педагога Олександра Захаренка.

У Черкасах ушанували пам’ять відомого педагога Олександра Захаренка

Кілька слів з приводу нагоди сказав і син відомого педагога доцент кафедри педагогіки і психології ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Сергій Захаренко:
– Сьогодні я маю честь представити вам книгу вибраних педагогічних творів Олександра Захаренка. Історія України знає чимало видатних теоретиків, але такі люди мають дуже приблизне уявлення про те, що робиться в школі насправді. Лише небагатьом вдається піднятися до філософського розуміння педагогіки. До таких людей належить і Олександр Антонович. У своїй педагогічній діяльності він висував нові оригінальні ідеї, теоретично обгрунтовував їх і тут же реалізовував на практиці. Про теоретичну складову яскравої спадщини відомого педагога яскраво свідчить ця книга.

У Черкасах ушанували пам’ять відомого педагога Олександра Захаренка

Участь у відкритті науково-практичного столу взяв і міський голова Черкас. Він наголосив, що спадщина Олександра Захаренка має вивчатися та бути гідно поцінована нашими освітянами. Оскільки багато методик західних шкіл базуються на досвіді й творчих напрацювань українських педагогів, таких як Олександр Захаренко, Антон Макаренко та Василь Сухомлинський.

– Ми й надалі підтримуватимемо й сприятимемо виданню книг, які популяризують спадщину українських педагогів. Аби наше майбутнє покоління зростало освіченим і патріотичним, – сказав Анатолій Бондаренко.

Всі праці Захаренка в книзі викладено в хронологічному порядку. В перший том увійшли праці написані із середини 70 до середини 80 років. Щоб уникнути нашарувань радянської цензури укладачі вирішили брати за основу не друковані раніше, а лише рукописні варіанти. Деякі твори отримали мало не вдвічі більший обсяг. Це ж стосується і назви праць.

Владислав Бедринець

У Черкасах ушанували пам’ять відомого педагога Олександра ЗахаренкаУ Черкасах ушанували пам’ять відомого педагога Олександра Захаренка
У Черкасах ушанували пам’ять відомого педагога Олександра Захаренка

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x