Більше 105 тис чорнобильців-черкащан перебувають на диспансерному обліку

Більше 105 тис чорнобильців-черкащан перебувають на диспансерному обліку

Днями в прес-центрі ОДА відбувся «круглий стіл» між представниками обласної влади та громадських чорнобильських організації, які діють на теренах Черкаської області. Проводив зустріч заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Віталій Коваль. Про це «Нова Доба» дізналася в ОДА.

У ході заходу серед обговорених тем, які наразі є актуальними для цієї верстви населення, торкнулись і питання їх медичного забезпечення. Про що й доповів заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Найдан. За його словами, станом на 1.10.2014 на диспансерному обліку в закладах охорони здоров’я області перебуває 105 804 особи, віднесених до категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
– Стаціонарна медична допомога цим категоріям людей надається усіма лікувально-профілактичними закладами області стаціонарного типу, – відзначив Олег Найдан. – А от для надання спеціалізованої стаціонарної допомоги потерпілим у відділеннях лікувальних установ області виділено 173 спеціалізовані ліжка, а саме:

– комунальний заклад «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» (далі – обласна лікарня) (обласний центр радіаційного захисту населення) –125 ліжок;
– Черкаський обласний кардіологічний центр – 12 ліжок;
– комунальний заклад «Черкаський обласний психоневрологічний диспансер» ЧОР – 16 ліжок;
– КНП «Перша Черкаська міська лікарня» ЧМР – 20 ліжок.
Також заступник директора департаменту розповів присутнім й про медикаментозне забезпечення осіб, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Зокрема, відзначивши, що в умовах амбулаторно-поліклінічного лікування це здійснюється за рахунок бюджетних коштів.

– Так, обсяги фінансування на пільгові рецепти лікарів для обслуговування цих громадян на 2014 рік становлять 7 217,38 тис грн. Розподіл коштів по регіонах визначається рішенням сесії обласної ради, а сума виділених коштів приблизно пропорційна кількості жителів – учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, – доповів Олег Найдан.
Крім того, протягом 10 місяців 2014 року 862 особи зубопротезовано з числа цієї категорії людей на суму 505,3 тис грн та 13 осіб забезпечені слуховими апаратами на суму 23,2 тис грн. В умовах Черкаського обласного кардіологічного центру поставлено за кошти місцевого та державного бюджету 8 електрокардіостимуляторів на суму 58,3 тис грн зазначеним особам.
У ході проведення «круглого столу» до слова було запрошено й головного спеціаліста з питань організації меддопомоги потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС департаменту ДОЗ ОДА, завідувача обласного центру радіаційного захисту населення Ларису Дудник.

За її словами, наразі на амбулаторно-поліклінічне забезпечення учасників Чорнобильської катастрофи виділено 7 млн грн, при цьому мінімальна потреба становить близько 60 млн. грн.
– Сьогодні було досить багато піднято актуальних питань і пропозицій, які стосуються медикаментозного забезпечення цієї верстви населення. Тому враховуючи складну ситуацію в країні, для вирішення кожного питання необхідно працювати спільно – медикам, представникам влади і чорнобильцям, – відзначила Лариса Дудник. – Що ж стосується стаціонарного забезпечення цієї категорії людей, то в області це питання врегульовано. Так, в умовах обласного центру радіаційного захисту населення КЗ «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» за 9 місяців 2014 року проліковано 3 458 хворих, серед яких 941 ліквідатор.

Загалом у лікувально-профілактичних закладах області – 13 658 осіб, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них 1 678 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
За результатами проведення зустрічі визначено спільні напрямки роботи обласної влади та громадських організацій для врегулювання актуальних для чорнобильців питань.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x