Ректори вишів з усієї Черкащини зібрались обговорити закон «Про вищу освіту»

Ректори вишів з усієї Черкащини зібрались обговорити закон «Про вищу освіту»

Сьогодні в Черкаському Національному університеті ім. Б. Хмельницького зібралися ректори та директори усіх вищих навчальних закладів І-ІV рівня акредитації, щоб обговорити положення закону «Про вищу освіту».

Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Про те, як впроваджувати цей закон в практику, говорив у своїй доповіді Олександр Черевко, в.о. ректора ЧНУ. Він визначив ті напрямки, за якими треба працювати в першу чергу:
– Це оптимізація вишів. Адже з кожним роком кільікість випускників шкіл, а отже, і майбутніх студентів, зменшується. Міністр освіти Сергій Квіт наголосив, що кількість ВНЗ має бути меншою. а ле при цьому зазначив, що скорочення має відбуватися природнім шляхом. Це не обовязково буде закриття закладу, можливо, це буде шлях обєднання, злиття закладів в один. Другий напрямок – це автономізація навчальних закладів. Іншими словами, більша самостійність закладів, причому самостійність, яка тягне за собою і відповідальність. В першу чергу відповідальність за якість освіти та підготовку конкурентноспроможних фахівців. Третє – це фінансове забезпечення закладів освіти. ВНЗ мають самі заробляти кошти, вигравати гранти тощо. Сума плати за навчання при цьому не буде надто високою, бо це призведе до неконкурентноспроможності закладу на ринку освітніх послуг. Нарешті, навчальним закладам треба посилити національно патріотичне виховання студентської молоді.

Звертаючись до учасників наради, Віталій Коваль відзначив ключову роль освітян в усіх значущих суспільних процесах: «Освітяни завжди показували свою згуртованість у люті часи. Без перебільшення скажу, що освітяни є елітою нації, оскільки окрім того, що вони дають знання, навчають бути українцем». Віталій Володимирович закликав учасників наради залучати студентське самоврядування до вирішення актуальних проблем у вищих навчальних закладах, оскільки студентська громада є рушійною силою поступу суспільства, нації. «Завдання вищої школи – давати якісні знання і виховувати патріотів, адже патріотизм та професіоналізм стоять на одному щаблі», – упевнений Віталій Коваль.

Підсумки прийому до ВНЗ області у 2014 році підвів Валерій Данилевський, йдеться на сайті департаменту освіти й науки ЧОДА.

Вступна кампанія цього року стартувала 11 липня. Формування рейтингових списків, процес зарахування та накази про зарахування вступників реєструвалися приймальними комісіями виключно в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, що унеможливило втручання будь-яких суб’єктивних чинників. Станом на 31 липня 2014 року до ВНЗ області за усіма освітньо-кваліфікаційними рівнями було подано 43,8 тисяч заяв абітурієнтів, що на 4,5 тисячі більше показників минулорічної вступної кампанії. На І-й курс зараховано 8,1 тисячі осіб проти минулорічних 9 тис. осіб (у т.ч. 4,6 тис. – 66,6 % проти 5,3 тис. (58,9%) – за кошти державного та місцевого бюджетів). У ВНЗ області станом на вересень 2014 здобуває освіту 44,6 тис. осіб

Директор департаменту освіти і науки подякував керівникам навчальних закладів за чітко налагоджену роботу приймальних комісій, за увагу і толерантність до абітурієнтів і їхніх батьків, за створені комфортні умови для абітурієнтів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x