Народний синоптик з Маньківки прогнозує погоду вже понад 40 років

Народний синоптик з Маньківки прогнозує погоду вже понад 40 років

Чи не в кожному другому листі до редакції постійні читачі нашої газети з вдячністю згадують прогнози відомого в області й далеко за її межами народного синоптика Володимира Бойка. Комусь вони допомагають добитися вищих врожаїв, хтось планує за ними справи у власному бізнесі, а більшість просто цікавиться погодою на вихідні чи інші важливі для них дні. І ті, й інші неодноразово запитували нас: «Хто ж це за людина така – Володимир Бойко з Маньківки? І звідки він має такі знання?» З цим запитанням журналісти «Нової Доби» і звернулися до свого постійного дописувача. Аби ближче познайомитися з нашим давнім дописувачем, журналісти «Нової Доби» напередодні свята всіх метеорологів узяли в нього інтерв’ю.

Інженер з талантом художника

– Я народився 9 грудня 1950 року в селі Таужна Гайворонського району Кіровоградської області, – розповідає Володимир Григорович. – Закінчив 8 класів сільської школи. Вчився дуже добре. Тож, коли до нас приїхали агітатори з Тальнівського сільськогосподарського технікуму, батько мені сказав відразу: «Збирайся і їдь!» Поїхали ми втрьох із хлопцями з села, а вступив лише я. Через рік навчальний заклад перепрофілювали, і закінчив я в 1970-му році вже Тальнівський будівельний технікум. Потім рік відпрацював в Уманському міжколгоспбуді і вступив до Одеського інженерно-будівельного технікуму. Працювати поїхав у Маньківку вже разом із дружиною. Брав безпосередню участь як майстер і виконроб у зведенні Маньківської лікарні, санаторію, багатоповерхових будинків. Потім перевівся в Шляхову міжгосподарську пересувну механізовану колону і 18 років відпрацював там головним інженером.
І колеги, й підлеглі знали виконроба й головного інженера як людину дисципліновану, відповідальну і практичну. Та була в його житті й інша грань, відома лише обраним.

– Ще з юності я, як і мій батько, захоплювався малюванням, – продовжує Володимир Бойко. – Він мене чомусь ніколи спеціально не вчив, але й не забороняв спостерігати за тим, як зображується краса. Тож не дивно, що малювати любив і я. Спеціального паперу чи полотна тоді в мене не було, то малював на шпалерах. Ставив поряд два столи. На одному лежав розгорнутий рулон, а на іншому малював. Потім рулон змотував і малював далі. Уже не пам’ятаю, скільки в мене назбиралося таких рулонів, а картин було трохи менше сотні. Ще захоплювався фотографуванням, випускав стінгазети в тих організаціях, в яких працював. А ще дуже любив випалювати по дереву. Це надзвичайно цікава й кропітка робота. Спочатку потрібно підібрати деревину, потім ретельно відшліфувати її наждачкою, тоді намалювати картину й уже потім випалювати, тонувати, вкривати лаком. Таких виробів у мене теж було дуже багато. Більшість пороздавав друзям і знайомим.

Хобі на все життя

Серед усіх творчих захоплень найнезвичнішим але й наймилішим для талановитого інженера стало прогнозування погоди. Скоро мине рівно півстоліття, як Володимир Бойко досліджує природу й клімат рідного краю. За цей час йому вдалося зібрати гору матеріалу, якого б науковцю вистачило не на одну дисертацію.
– Уперше прогнозуванням погоди я зацікавився ще в школі, коли прочитав про це в журналі «Юний натураліст», – говорить народний синоптик. – Я завів собі щоденник. Почав слідкувати за природою, розпитувати старих людей. Потім із усього цього матеріалу розробив свою систему, склав уже й свої прикмети. Усе працювало безвідмовно. До мене почали звертатися за порадою навіть досвідчені люди, робота яких залежала від погоди. А потім прийшов квітень 1986 року, який повністю змінив нашу природу. Після Чорнобильської катастрофи все пішло шкереберть. Прикмети, які склали ще наші давні предки, більше не діяли. «Працювали» лише ті, що були орієнтовані на Сонце і Місяць. Саме з них я і почав заново будувати свою систему прогнозування.

За словами синоптика, передбачення погоди – справа непроста, але надзвичайно цікава.
– Я багато часу проводжу в лісі, на озері, в полях і постійно звертаю увагу на ті зміни, що відбуваються навколо, – ділиться досвідом Володимир Григорович. – Природа дуже мудра й турботлива. Вона постійно підказує своїм дітям, тваринам і рослинам, як їм потрібно себе вести, щоб вижити. Найменші зміни в напрямку й інтенсивності вітру, коливання температури на якусь десяту чи соту частку градуса, підвищення вологості на кілька міліметрів, секундні зміни тривалості світлового дня для них є чіткими сигналами. Людина теж здатна помічати й ці сигнали, і реакцію на них, якщо тільки вона хоче це робити і, звісно, має можливість. Так уже склалося в моєму житті, що після того, як серйозна хвороба завадила мені працювати на улюбленій роботі, часу на це маю достатньо.
У квітні наступного року виповниться рівно 20 років відтоді, як Володимир Бойко опублікував свій перший прогноз у газеті. З того часу, за словами народного синоптика, його публікації виходили щомісяця в найрізноманітніших виданнях: від районної газети «Маньківські новини» до всеукраїнських ЗМІ.

– А це вже я і в Інтернеті прославився, – усміхається пан Володимир. – У мене син Юра працює в Івано-Франківській області. До нього раніше часто телефонував знайомий, керівник Львівського облкомунгоспу, який займається прокладанням водогону, і просив, щоб той розпитав у мене, якою буде зима. Цього ж року комунальник довго не телефонував, і син сам поцікавився в нього: «Невже вам більше не потрібні прогнози мого батька?» Виявилося, що все набагато простіше: чиновник знайшов у Інтернеті сайт «Нової Доби», на якому постійно публікуються прогнози Володимира Бойка, і тепер брав потрібну для своєї професії інформацію звідти.

Майстер шукає учнів

Найбільше, через що переймається Володимир Бойко протягом останнього часу, – це те, що немає в нього толкового учня, якому міг би передати свій багаторічний досвід спостереження за природою і набуті знання.
– Якось нещодавно дивився передачу про діда, який по цибулині береться передбачати погоду на всю зиму. Та це ж просто смішно, – обурюється народний синоптик. – Він добрався аж до телебачення і на всю країну показував свою цибулину з надзвичайно малою кількістю лушпиння. Це начебто має свідчити про те, що зима буде дуже теплою. Та будь-який господар на одній сотці землі може виростити десять цибулин, у кожної з яких буде різна кількість лушпиння. Це ж залежить від того, скільки вологи і світла отримувала рослина, на якому ґрунті росла тощо. Або читаю: «Якщо листя на березі починає жовтіти знизу, весна буде пізньою». Добре. Іду в посадку, дивлюся. Одне дерево жовте знизу, друге – зверху. Ще трохи пройшов, бачу: знизу зелене і зверху зелене, а посередині пожовтіло. І як це пояснювати? Дуже просто! Не можна робити прогноз по одній, двох чи навіть десяти прикметах, особливо якщо вони орієнтовані на якусь одну природну стихію чи явище.

Народний синоптик з Маньківки прогнозує погоду вже понад 40 років

На думку Володимира Бойка, популярність подібних «прогностиків» свідчить про те, що люди все більше віддаляються від природи. Разом з тим, вони готові сприймати за правду будь-які вигадки, замість того, щоб самим спробувати навчитися впізнавати знаки природи і розшифровувати їх. Дивує синоптика й те, що люди, занурені в щоденні клопоти, вже навчилися не помічати напрямку вітру, рівня вологості, перепадів температур і навіть про час доби можуть дізнатися лише за допомогою технічних пристроїв. Щоправда, знаходяться серед загальної кількості звичайних споживачів, і такі, яких життя природи не залишає байдужим.

– Уже 6 років, як я щомісяця записую на папері свій прогноз на наступний місяць, вкладаю в конверт і несу на пошту відправляти в «Нову Добу». По дорозі заходжу й роблю багато ксерокопій зі свого листа. Потім, коли зустрічаюся зі знайомими, роздаю ці копії всім охочим. Інколи буває так, що копій не вистачає. Тоді йду роблю ще, а мені кажуть: «А до нас уже приходили з такими копіями, перексерювали». Отже, є люди, яким це потрібно, які цікавляться моїми прогнозами, збирають їх. Сподіваюся, прийде час, і вони захочуть не просто читати про те, що сказав про погоду Володимир Бойко чи будь-хто інший, а й самі зацікавляться, як отримати знання, що від народження має кожна чи не найменша жива істота у світі природи.

Прогноз погоди на зиму від Володимира Бойка

Грудень
Перша декада. Вітри будуть переважно з північного заходу, заходу і південного заходу. Матимуть помірну силу, рідко – слабку. З 1.12 по 5.12 часто будуть поривчасті. Дні передбачаються сонячні, хмарні і змінної хмарності в рівних долях. Уночі температура повітря перебуватиме біля 0°С. Втім, може опускатися як нижче (до – 4°С), так і вище (аж до + 5°С). Удень чергуватимуться невеликі плюсові температури від + 1°С до + 7°С і невеликі мінусові, в межах – 2 °С … – 4°С. З 1.12 до 5.12 буде підвищення температури. З 6.12 по 10.12 – опади, але не часто.
Друга декада. Переважатимуть вітри південно-західні й північно-західні помірної сили. З 14.12 по 20.12 часто з поривами. Сонячних днів поменшає, більше буде хмарних і змінної хмарності. Вночі на початку декади очікується похолодання до – 6°С, потім, з 14.12 по 20.12, погода стане примхливою. Але буватимуть хвилі короткого підвищення температури до плюсового значення. По закінченню декади навідаються морози: від – 5°С до – 10°С. Удень, на початку, невеликі як плюсові, так і мінусові температури. Після цього коротке підвищення до +1°С … + 5°С, а по закінченню декади будуть мінусові денні температури: – 5 °С … – 8°С.
Третя декада. Вітри будуть переважно південно-східні, південно-західні, слабкої і помірної сили. З 27.12 рідко поривчасті. Серед хмарних рідко буватимуть сонячні дні. Вночі мінусові температури: – 4°С … – 10°С. Удень температури часто змінюватимуться від – 6°С до + 4 °С. З 20.12 до 24.12 будуть опади, а з 25.12 – зниження температури. На Новоріччя будуть невеликі морози від – 1°С до – 5°С. Сніг випадатиме в грудні (до 14.12) рідко, після цього почастішає.

Січень
Місяць розпочнеться нічними морозами до – 10°С і нижче, які до 10.01 помаленьку знижуватимуться до 0 ° С … – 2 ° С. А денна температура від – 10 ° С на початку підніматиметься до 10.01 до 0 ° С, або навіть до + 2 ° С. Такі температури з невеликим коливанням будуть до 15.01. Потім короткочасна відлига (0 °С … + 3°С) і знову до 20.01 посилення нічних морозів від – 1 ° С до – 12° С. Удень від – 4°С до -10 ° С, особливо 17.01 – 20.01. Після цього температури трохи спадуть уночі до – 2° С … – 4 ° С, рідко буде до – 6 °С, а вдень біля 0°С, і навіть + 2° С … + 6 ° С. З 15.01 очікуються часті опади.

Лютий
Дуже часто буватимуть поривчасті вітри, до 12-15 м/с. Розпочнеться місяць з відлиги. Вночі і вдень 0°С … + 6°С. Але з 5.02 до 10.02 зниження нічних температур до – 14°С. Удень можна очікувати 0°С … +10°С, а потім зниження до – 8° С … – 10 ° С. З 10.02 до 20.02 сонячних днів додасться. Вночі буде від 0°С до – 15°С. Удень – від 0°С до – 6°С. Рідко в окремі дні можливі відлиги: + 2°С … + 4°С. З 20.02 морози відступлять, прийдуть відлиги вночі: 0°С … – 6°С. Буватиме і + 1°С … + 3°С. Удень невеликі плюсові температури: + 2°С … + 6°С. В окремі дні 0°С. Снігопади часті й рівні, особливо з 15 лютого.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x