«Фрезеніус» у Черкасах закриють?

«Фрезеніус» у Черкасах закриють?

Питання фінансування процедури гемодіалізу у «Фрезеніусі» піднімається уже не вперше. На сьогодні проблема стоїть дуже гостро, адже борг перед німецькою компанією виріс до 6,5 млн грн. Якщо його не погасять, центр закриють цього року. Сьогодні в прес-центрі «Нової Доби» шляхи вирішення цієї ситуації шукали хворі на ниркову недостатність, представники «Фрезеніусу», обласної влади та громадськість.
В Україні «Фрезеніус» почав надавати свої послуги в 2009 році й Черкащина стала першим інноваційним регіоном, де стала впроваджуватись ця практика.

– На той час наша область займала останнє місце за даними реєстру ниркових хворих, мали найвищу смертність, найнижчу забезпеченість діалізними місцями по Україні. Метою цього проекту було створити сучасний діалізний центр, де могли б отримувати лікування 250 черкащан. Спочатку центр працював не на повну потужність, але був сформований колектив спеціалістів, які пройшли навчання в інших центрах і кваліфіковано надавали допомогу. Через рік після створення тут уже лікувалися не 75, а 133 хворі. Найголовніше – це те, що смертність зменшилася в 4 рази, ніж показник середньої смертності по Україні, – розповідає головний лікар діалізного центру Володимир Новаківський.

«Фрезеніус» у Черкасах закриють?

У 2011 році «Фрезеніус» отримав листа від обласної влади, що область вже створила всі необхідні умови для такого виду лікування, і цей центр не потрібний. Зазначалось, що вартість послуги висока. Тоді була розроблена єдина методика розрахунку вартості послуги гемодіалізу й обраховано, скільки коштуватиме процедура для одного пацієнта. Також фінансування хворих протягом цього часу відбувалося за рахунок німецької клініки.
– У 2013 році хворих, запропонували лікувати за рахунок коштів бюджетів районів і міст, з яких вони приїхали. Обласна влада знімала з себе зобов’язання за них. У результаті з’явилися нові борги – 3,5 млн грн. У 2014 році борг зріс до 6, 5 млн грн. На сьогодні німці надіслали категоричну вимогу про закриття центру в разі несплати боргів за 2014 рік, – підкреслив Володимир Новаківський.
За словами громадського діяча Сергія Варича, проблему хворих на ниркову недостатність можна вирішити дуже швидко. Достатньо лише визначити, скільки є в області таких хворих і яка кількість коштів потрібна для лікування одного хворого. А потім виділити ці кошти й нехай кожен окремо вирішує, де лікуватися: в обласній лікарні чи у «Фрезеніусі».

– 1 675 грн 49 коп за один сеанс гемодіалізу у Фрезеніусі була заявлена станом на 1 січня 2015 року, тобто це фактично ціна на 2014 рік. 1773, 56 грн – ціна розрахована обласною лікарнею, враховуючи зростання курсу долара станом на 10.02. 2015 року. З обласного бюджету для лікування 250 хворих потрібно виділити 65 млн грн. У 2014 році була прийнята обласна програма, де чітко вказано, що обласний бюджет може частково компенсувати витрати міст обласного значення та районів на оплату послуг. У 2015 році змінилася система фінансування охорони здоров’я, на сьогодні цільова субвенція виділяється безпосередньо з Державного бюджету на місцеві заклади охорони здоров’я. Передбачається й цільова субвенція з Державного бюджету місцевим у вигляді 87 млн грн на лікування хворих нефрологічного профілю, у тому числі виділяються кошти як на лікування в обласній лікарні, так і в «Фрезеніусі», – пояснив заступник директора департаменту охорони здоров’я Олег Найдан.
За його словами, кредиторська заборгованість перед «Фрезеніусом» за 2014 рік після затвердження на сесії обласної ради та певних процедур у казначействі борг у 6,5 млн грн буде повернутий закладу.

Відео тут

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x